Sterilisano već više od 1.500 pasa

U masovnoj akciji sterilizacije uličnih i vlasničkih pasa na području grada do sada je obavljeno 1.538 besplatnih sterilizacija.

Slaven Grbić, koordinator projekta, kazao je da je sterilizacija pasa lutalica počela u aprilu prošle godine, a vlasničkih u septembru.

“Ove godine kampanja treba da počne u februaru. Tokom ove kampanje biće obav-ljana zajedno sterilizacija uličnih i vlasničkih pasa”, kazao je Grbić.

Dodao je da je još rano govoriti koliko se ovim programom smanjio broj pasa luta-lica na gradskim ulicama.

“Jedna ženka može da ošteni do 12 kučića, a svakom sterilizacijom spriječen je veliki broj neželjenih okoćenih životinja. Prvi efekti ove akcije vidjeće se nakon druge godine sterilizacije”, rekao je Grbić.

Istakao je da najveći broj pasa lutalica vodi porijeklo od vlasničkih ljubimaca koji se nekontrolisano pare.

“Nakon toga vlasnici puštaju štenad na ulicu, gdje nestaje problem i iz tog razloga radi se na sterilizaciji uličnih i vlasničkih pasa. Kada uspijemo prekinuti dolazak štenadi iz vlasničkih uslova, možemo reći da ćemo imati pod kontrolom populaciju pasa na ulicama”, dodao je Grbić.

Ovaj projekat sprovodi Fondacija “Dogs Trust”, a partner fondacije i nosilac ovog projekta na području grada je udruženje “Koliba”. Ovaj projekat sterilizacije pasa podržala je i Gradska uprava.

Svakom psu, nakon što je prošao proces, stavljena je ušna markica kako bi građani mogli prepoznati da li je taj pas sterilisan.

Fondacija “Dogs Trust” ovaj projekat istovremeno sprovodi u sedam lokalnih zaje-dnica u ovoj regiji, a to su Banjaluka, Prnjavor, Laktaši, Gradiška, Kozarska Dubi-ca, Prijedor i Mrkonjić Grad.

Vlasnici na obuci
Fondacija “Dogs Trust” organizuje do 15. februara u prostorijama “Banjalučkog sajma” besplatnu školu za vlasnike pasa.

“Obučeni i sertifikovani instruktori za pse pomoći će odgovornim vlasnicima da svoje ljubimce vaspitaju i socijalizuju u smislu da slušaju komande vlasnika kada su napolju, da ne budu agresivni i da ne napadaju druge ljude i životinje”, kazali su organizatori.

Rezultati akcije sterilizacije

Psi lutalice 1141 Vlasnički psi 397
Ženke 709 Ženke 270
Mužijaci 432 Mužijaci 127

 

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI