Prekomjerna buka donosi kazne tek od 1. juna

Grad Banjaluka planira da produži eksperimentalnu primjenu nove odluke o buci do 1. juna, što znači da će svi koji prekorače dozvoljene decibele biti i dalje samo upozoreni.
Skupština grada je u novembru prošle godine usvojila odluku o uslovima i načinu održavanja javnih manifestacija, te korištenju audio i video pomagala u objektima i izvan njih po kojoj je ta eksperimentalna faza trebala trajati do 1. marta.

Odluka o promjeni ovog roka bi trebala da se nađe pred odbornicima na idućem zasjedanju Skupštine grada.

U obrazloženju ove odluke je navedeno da je razlog za ovu izmjenu odlaganje novogodišnjih koncerata.

– Usljed toga je nastupila nemogućnost utvrđivanja realnih parametara nivoa buke na mjestima gdje su trebali da se održe novogodišnji koncerti – precizirano je u tom dokumentu.

Odlukom koju su lani usvojili odbornici precizno je propisan dozvoljeni nivo buke, oko koje je prethodnih godina bilo dosta kontroverzi, s obzirom na to da postojeći propisi nisu bili dovoljno precizno propisali ovu oblast.
U opsežnoj studiji, koju je radio Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske, izvršena su mjerenja buke na svim lokacijama na kojima se održavaju javne manifestacije, određeni nivoi dozvoljene buke za svaku pojedinačnu lokaciju, te utvrđeni uslovi za organizatore ovakvih skupova.

Ova odluka nalaže da organizator manifestacije mora da priloži i ugovor s ovlaštenom ustanovom za mjerenje buke koja će, po nalogu komunalnog policajca ili ekološkog inspektora, mjeriti nivo decibela.

Prema ovoj odluci, nivo dozvoljene buke na Trgu Krajine je 67 decibela, na Kastelu, zavisno od bine – 73 ili 74 decibela, u Parku “Mladen Stojanović” 75 ili 80, u prostoru „Akvane“ 70 decibela, te na Gradskom stadionu 67.

Odluka o buci predviđa i visoke novčane kazne za one koji se ne preidržavaju pravila.

Organizatori manifestacija koji prekorače propisane decibele suočavaju se sa kaznom u rasponu od 1.000 do 10.000 KM, dok će odgovorno lice preduzeća biti kažnjeno sa 300 do 1.800 KM.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI