Šta su rekli Kostrešević i Ćulum Anketnom odboru o slučaju Davida Dragičevića

Anketni odbor, koji je formiran radi sagledavanja činjenica o smrti Davida Dragičevića je nakon usvajanja dnevnog reda počeo saslušanje Siniše Kostreševića, načelnika Uprave kriminalističke policije MUP-a RS.

Branislav Borenović, predsjednik Anketnog odbora, je kazao da je zatražen snimak press konferencije održane 26. marta ove godine, te da je traženi snimak dostavljen u sedam primjeraka članovima odbora.

Zamolio je Kostreševića da na pitanja odgovara kratko.

“Za smrt Davida sam saznao 24. marta popodne, jer sam bio u Americi”, rekao je Kostrešević.

Dodao je da je Uprava kriminalističke policije bila uključena u slučaj u fazi potrage, dok nije pronađeno tijelo i na njemu ustanovljene zaživotne povrede. Nakon tog je Uprava za organizovani i teški kriminalitet preuzela slučaj.

Na pitanje da li zna ko je nanio povrede na tijelu Davida Dragičevića, Kostrešević je rekao da se ne zna, jer da znaju taj neko bi bio uhapšen.

Dodao je da postoji izjava svjedoka da je 15 lica tuklo jedno, ali da video nadzorom to nije utvrđeno.

Kazao je da je specijalna teroristička jedinica pregledala korito Crkvene jer su postojale informacije da tijelo ne može proći na pojedinim mjestima, ali je pregledom utvrđeno suprotno.

Na pitanje da li su predmeti u džepovima Davida Dragičevića prilikom transporta sa mjesta pronalaska tijela do Zavoda za sudsku medicinu mogli biti podmetnuti, Kostrešević je izjavio da ta mogućnost nije isključena.

Kostrešević je kazao da je posljednji momenat kada se Davidovo lice nesporno i jasno vidi na nadzornim kamerama snimljeno ispred “Optike Rej” u zanatskom centru.

Kazao je da je identifikovana većina lica sa snimka nadzornih kamera na Trgu Krajine, ali da se vrši dodatna istraga kako bi se identifikovala sva lica.

Ističe da su iz kuće na Laušu izuzeti svi pronađeni DNK profili.  Izvršeno je vještačenje odjeće pokojnog Davida, provjeravano je da li podaci izuzeti sa snimaka odgovaraju stvarnom vremenu. Utvrđena je rekonstrukcija događaja u kući na Laušu, podnijet zahtjev za dodatno vještačenje dokumentacije (Željka) Karana i (Ivica) Milosavljevića, te poslati uzorci na toksikološka vještačenja u Beograd.

Naglasio je da na njega nije vršen bilo kakav pritisak od bilo kog organa.

Na pitanje da li je on spreman da se podvrgne poligrafskom ispitivanju da je sve što je rekao u vezi istrage Davida Dragičevića tačno, Kostrešević je odgovorio ” U svakom trenutku”.

Na pitanje Ljiljane Tešanović, koja je član Anketmog odbora ispred grupe “Pravda za Davida”, da li je utvrđeno da je David bio u kući na Laušu, Kostrešević je kazao da je to pitanje za tužioca.

Nakon njega na pitanja odgovara direktor Policije RS Darko Ćulum.

Sjednica, koja je otvorena za javnost, održava se u Narodnoj skupštini.

Na prethodnoj sjednici, u petak, 18. maja, izjave su dali direktor Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske Željko Karan i načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Darko Ilić.

Da li se na lice mjesta poziva mrtvozornik,  pitao je predsjednik Anketnog odbora Branislav  Borenović Ćuluma.

“Mrtvozornika poziva policija, a tužilaštvo naređuje obdukciju”, odgovorio je Ćulum i kazao da ne zna da li je izlazio mrtvorzornik na lice mjesta u slučaju  Davida Drgičevića.

Ćulum je rekao i da leš nije bio pod policijskim nadzorom dok se prevozio i da je odluku da se izađe na pres konferenciju donio nakon pritiska javnosti.

Kaže da nije istinita priča o tome kako su se pojavile informacije da je neko iz policije učestvovao u tom slučaju.

“I ministar je rekao da se treba izaći na pres konferenciju samo sa činjenicama do kojih se do tog trenutka došlo”, objašnjava Ćulum.

Kaže da su utvrdili da je bila tuča kod kafića “Meta” još u trenutku dok se tragalo za licem i  da ne zna ko je radio toksikološki nalaz urina.

Ćulum je rekao da je policija uradila sve što je tužilaštvo naredilo,  a vjeruje da će tužilaštvo brzo izaći sa nekim činjenicama.

Kaže da je odlučio da slučaj preuzme Uprava za organizovani i teški kriminalitet, jer su oni bili na licu mjesta.

Naveo je da je dva dana nakon obdukcije izještaj dostavljen tužilaštvu. U izvještaju  stoji,kako kaže, da je na nepoznat način David završio u Crkvenoj.

Na zahtjev porodice, navodi,je izvršena druga obdukcija. “Mi smo smatrali da je trebao biti  izvršen uviđaj u kući na Laušu . Iz tog razloga je došlo do smjene policijskoj upravi Lauš”, kaže Ćulum.

Đorđić je pitao Ćuluma ko je pozvao Željka Karana na press konferenciju? Čulum je odgovorio da misli da je načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet.

Naveo je i da je veliki pritisak javnosti bio razlog za press konferenciju, te da takvih situacija nikada do sada nije bilo .Ćulum smatra da su institucije podlegle pritisku javnosti.

Smatra da je stanje bezbjesnosti stabilno, da do sad nije doveden u kontekst da nekoga štiti, te da mu teško pada hajka na njega i kao i sve što se piše i govori u javnosti.

Đoržić je pitao Ćuluma i da li su ispoštovane sve pismene procedure koje se sprovode u redovnim istragamam, na šta je opdgovorio da misli da jesu.

Kaže da ga je Lepir zvao i rekao mu da je policija uradila sve kako treba. Na pitanje da li misli da je relevantna konstatacija vještaka iz Sovenije na sudu, odgovara da će to sud procijeniti.

Ćulum kaže da je njih sedmoro smatralo da treba održati press konferenciju, te ponavlja da je nepoznato kako je David završio u Crkvenoj.

“Isto je bilo i pred press, a tako je i sada”, kaže Ćulum.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: