Šta se smije nositi preko granice u Hrvatsku?

Ako ovih dana planirate iz BiH, budite oprezni i nemojte dopustite da vam neinformisanost isprazni novčanike. Ovo je detaljan pregled što se smije, a što se nikako ne smije nositi preko granice kada iz BiH ulazite u Hrvatsku.
Javnost se sjeća putnika koji je pokušao iz BiH u Hrvatsku prevesti 7,5 kilograma suvog mesa i 34 kutije cigareta. Ni jedan od navedenih proizvoda nije prijavljen carini pa je putniku sve oduzeto, a uz to je morao platiti kaznu od 1.650 evra. Jedan putnik kažnjen je zbog 10 glavica kupusa s čak 680 evra, odnosno oko 1.327 KM.

Nije se dobro proveo ni putnik koji je iz BiH ponio 7 kilograma ljutih kobasica. On je zbog toga morao platiti čak 1.858 evra, odnosno 3.644 KM. Sličnih primjera bilo je puno, a kako se i vi ne biste našli ekspresno ispražnjenog novčanika, dobro se inforišite šta smijete, a što ni za “živu glavu” ne smijete unijeti u Hrvatsku.

Kako se navodi na službenoj stranici Carinske uprave Republike Hrvatske, iz trećih zemalja, kojima pripada i BiH, ne smije se unijeti ni gram mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda.

Za razliku od nekadašnjih 10 kutija cigareta, danas se mogu unijeti samo dvije. Proizvoda životinjskog porijekla, poput meda, jaja, mesa puževa, u Hrvatsku je moguće unijeti u težini od 2 kilograma. Isto toliko moguće je unijeti mlijeka u prahu za bebe, kao i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga.
Moguće je unijeti i dva kilograma hrane za kućne ljubimce koja se koristi zbog zdravstvenih razloga uz uslov da ne zahtijevaju držanje u frižideru prije otvaranja, da je riječ o komercijalno upakiranom proizvodu s jasnom oznakom proizvođača (proizvod ne smije biti pripremljen kod kuće), da pakovanje nije otvarano, osim ako se proizvod trenutačno koristi), navodi se na stranici carinske uprave Hrvatske.

Neke namirnice moguće je unijeti bez ograničenja, to su hljeb, kolači, keks, vafli i oblande, dvopek, tostirani hljeb i slični prepečeni proizvodi s manje od 20% prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi.

Informisanost i oprez
Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH ranije su najavili i pojačane mjere na granicama BiH. Objasnili su kako se te kontrole odnose na putnike i robe, te kontrolu gotovine koja se prenosi preko granice. Apelovali su na sve putnike da carini prijave sve što prenose preko granice, a vrijednije je od 600 KM kada je u pitanju unos robe ili više od 20.000 KM kad je u pitanju prenos novca preko granice, kako ne bi počinili

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI