Sportski događaj godine! Detalji o Banjalučkom polumaratonu

Vladimir Selec, direktor trke, u intervjuu za BUKU govori o predstojećem polumaratonu, novinama koje očekuju trkače, i poziva sve zainteresovane da se prijave na jednu od trka.

Sve je spremno za sportski događaj godine u Banjaluci – u nedjelju, 14. maja, biće održan 3. Banjalučki m:tel polumaraton. Vladimir Selec, direktor trke, u intervjuu za BUKU govori o predstojećem polumaratonu, novinama koje očekuju trkače, i poziva sve zainteresovane da se prijave na jednu od trka.

Vladimir Selec, direktor Banjalučkog m:tel polumaratona, kaže da ekipa trenutno radi na završnim detaljima, dorađuju se sitnice, a već sad se može reći da će predstojeći polumaraton biti najuspješniji i najljepši događaj do sada.

“Ove godine imamo trkače sa svih kontinenata, kao i najveći broj trkača u polumaratonu, a i na Fun run imamo mnogo prijavljenih i ovom prilikom pozivam sve da podrže trčanje i zdrav način života. Trčeći dajemo primjer svojoj okolini, kao i djeci koja nas gledaju. To mi je nešto najljepše i najznačajnije u ovome što mi radimo i zbog čega se ovim bavimo”, rekao je Selec za BUKU.

Organizacijska ekipa polumaratona u Banjaluci svake godine, pored usavršavanja onoga što su već radili, nastoji uvesti i određene novine, pa tako i ove godine.

“Ove godine imamo novu trkicu, a to je Bambini maraton, koji će se održati u subotu u 11 časova na Trgu Krajine, a odnosi se na klince predškolskog uzrasta. Imaćemo dvije grupe klinaca koji trče, a svi koji završe trku dobiće medalje. Limit nam je oko 700 učenika, jer toliko imamo medalja. Taj broj smo već skoro popunili, pa pozivamo roditelje da se što prije jave i prijave mališane, jer imam osjećaj da ćemo imati više djece od planiranog broja. Naravno, i ta djeca će se moći priključiti trci, ali za njih nećemo imati medalje. Ko se ne prijavi preko našeg sajta (www.banjalukamarathon.com), može da dođe na Trg Krajine i sa našeg Info pulta moći će da podigne broj za svoje dijete”, kaže Selec i dodaje da prijave nisu bitne, jer se ne upisuju imena djece, već im je samo važno da znaju broj učesnika.

Dužina staze koju naši najmlađi maratonci treba da pretrče ili prehodaju, sami ili u pratnji jedne odrasle osobe je 100 metara. Zabava za najmlađe Banjalučane, kao uvertira za dječiju trku, počeće u subotu u 10.30 časova na Trgu Krajine, gdje će ih zabavljati glumci i dječiji bendovi, a animatori kostimirani u žonglere, klovnove i omiljene likove iz crtanih filmova njihovog djetinjstva bodriće ih duž njihove trkačke staze. U 11.30 časova na bini na Trgu Krajine održaće se i ceremonija dodjele specijalnih nagrada, koje pripremaju sponzori polumaratona za  male učesnike trke.

Aktivnosti ovogodišnjeg polumaratona počinju u petak od 16 časova, kada se počinju preuzimati brojevi za polumaratonsku i štafetnu trku u Muzičkom paviljonu Staklenac. Aktivnosti preuzimanja brojeva nastaviće se i u subotu ujutro i učesnici će tokom cijelog dana moći preuzeti svoje brojeve.

“Što se tiče Fun run trke, imaćemo određenu količinu brojeva u Staklencu, ali pozivamo ljude da dođu na Trg Krajine i da preuzmu brojeve sa Info pulta, da se ne bi pravila gužva u Staklencu. Brojevi za Fun run se mogu preuzeti i pred samu trku u nedjelju ujutru”, rekao je Selec.

Selec kaže da će u subotu na Trgu Krajine od 18 časova početi bogat kulturno-zabavno-sportski program, kao i pasta party za sve učesnike polumaratona.

“Tada će početi ‘komšijsko takmičenje’, a imaćemo i predstavljanje elitnih trkača na bini. U 19.30 časova, za sve posjetioce počeće ekskluzivna modna revija svjetski poznatog sportskog brenda Diadora, čije modele će nositi fudbaleri Borca, atletičari i članovi fudbalske reprezentacije Republike Srpske. Za kraj imamo nastup DJ dvojca PEZNT”, rekao je direktor trke u Banjaluci.

Sadržajno bogat program 3. Banjalučkog m:tel polumaratona ove godine obilježiće i dvodnevni polumaratonski sajam „Expo“, koji se na Trgu Krajine otvara u subotu 13. maja s početkom u 10 časova i trajaće do nedjelje do 14 časova. M:tel, Gazprom Petrol Stations, Nektar, Vivia, Oviesse, Lafka, Tropic&mojMarket i Diadora sponzori su polumaratona i na štandovima su pripremili posebne ponude, brojne poklone i iznenađenja za sve posjetioce. Posjetioci će moći zaviriti i u Diadora showroom, gdje će moći dobiti razne savjete, ali i da kupe najbolje modele patika i sportske opreme, po specijalnim sajamskim cijenama (40 odsto popusta).

Što se tiče samog dana trke, Selec kaže da bi trkači u nedjelju ujutru trebali biti na Trgu Krajine oko 8.30 časova, kada počinje zagrijavanje sa fitness instruktorima, a u 8.45 trkači bi trebalo da budu na startnim pozicijama.

“U 9 časova počinje naša glavna polumaratonska trka, kada startuju elitni trkači, a nakon 15-20 minuta, njima se priključuju i ostali polumaratonci. Kada polumaratonci krenu, startovaće i Fun run trka. Na trci ćemo imati i pejsere koji će biti sa balonima i, ukoliko neko želi da postigne neko vrijeme, može da prati pejsera. Pejseri će biti za vrijeme 1.30, 1.40, 1.50, 2, 2.10, 2.20 i 2.30. Čim stignu prvi polumaratonci, i u muškoj, i u ženskoj konkurenciji, biće i proglašenje pobjednika na bini. Što se tiče štafete, imamo nagradu za muški, ženski i mješoviti tim. Takođe ćemo davati nagrade i za najbolje srednjoškolce, kao i za pripadnike MUP-a i Oružanih snaga BiH”, rekao je Selec.

Za trku je neophodno da se obučete kao da je 11 stepeni toplije nego što vam to pokazuje skala Celzijusa. Razlog za to je, kako ističu sportski stručnjaci i profesionalni treneri, što vaše tijelo prilikom trčanja podiže radnu temperaturu za 8 – 11 stepeni. Dakle, ako je napolju 20 stepeni, vaš utisak kada započnete trku biće kao da je napolju 30 stepeni. Kada birate patike, obavezno izaberite one koje su lakše, a ako trčite po prvi put, trčite u patikama koje ste prethodnih mjeseci koristili za treninge. Za trčanje obavezno izaberite udobnu, funkcionalnu majicu, a isto pravilo važi i za šorc. Ukoliko meteorolozi za dan trke prognoziraju visoke temperature, ne zaboravite da ponese kačket, koji će vas štititi od sunca i pregrijavanja, preporuka jer organizatora polumaratona u Banjaluci.

Selec kaže da će na ovogodišnjem polumaratonu biti dosta elitnih trkača iz regije i svijeta.

“Dolazi nam Darko Živanović, on je najbolji srpski maratonac i učestvovao je na dvije Olimpijade do sada. Iz Banjaluke, tu nam je Igor Mitrović, a od njega očekujemo da bude najbolji polumaratonac iz našeg grada i da dobije specijalnu nagradu od kompanije Juventa. Dolazi nam i nova zvijezda bh. maratona Danijela Kuna, koja je u zadnje vrijeme postigla sjajne rezultate, a kandidovala se i za Svjetsko prvenstvo ovog ljeta. Tu nam je Samuel Naibei Kiplimo, Kenijac, koji je prijatelj Olivere Jeftić, a u regionu osvaja prva mjesta. On bi bio neko ko bi mogao i da obori rekord našeg polumaratona u muškoj konkurenciji”, rekao je Selec i dodao da u Banjaluku dolazi još jedna nada bh. polumaratona i maratona, a to je Alija Imamović iz Sarajeva.

Vladimir kaže je ove godine i Olivera Jeftić potvrdila svoje učešće na polumaratonu u Banjaluci.

Iako je trčanje postalo veoma popularno, primjećuje se da u našem društvu izostaje podrška profesionalnim trkačima, koji su prinuđeni da odlaze iz BiH i trče za druge zemlje. Vladimir Selec kaže da on dolazi iz rekreativne strane trčanja, ali je rekreativno trčanje usko vezano za atletiku i zbog toga daje pažnju elitnim trkačima, koji postižu dobre rezultate, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Na kraju razgovora za BUKU, Selec kaže da je važno da se ulaže u sportiste koji su nada atletike, da im se pruži prilika, da se podrže, jer je to jedini način da se vrhunski atletičari zadrže u zemlji.

Sve druge informacije o polumaratonu koji će se održati u nedjelju, 14. maja, u Banjaluci, možete pronaći na sajtu banjalukamarathon.com.

Izvor: BUKA tekst napisala: Maja Isović Dobrijević

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: