Dvije večeri za uživanje, festival tambure u Banjaluci

Evropski festival trzalačkih instrumenata “Veče uz tamburu 2017” biće održan 12. i 13. maja u Banskom dvoru. Tokom prve festivalske večeri će nastupiti Tamburaški orkestar RKUD “Pelagić” iz Banje Luke sa dirigentom Davidom Mastikosom, Tamburaški orkestar opštine Semeljci iz Hrvatske predvođen dirigentom Vladimirom Čatićem, te Gradski tamburaški orkestar “Branko Radičević” iz Rume, pod dirigentskom palicom Smiljane Jančić.

Drugo festivalsko veče počeće nastupom Evropskog omladinskog tamburaškog orkestra, koga čine mladi tamburaši iz BIH, Srbije, Češke, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore.  Evropski omladinski tamburaški orkestar je u ovogodišnjem izdanju sastavljen od polaznika Evropskog omladinskog tamburaškog kampa, koji je u julu 2016. godine održan u Pančevu, igdke su sa mladim tamburašima radili uvaženi dirigenti i muzički pedagozi Damir Butković i Tomislav Galić iz Hrvatske, Jovan Travica i Budimir Stojanović iz Srbije, te Zlatan Mirić iz Banje Luke.

Festival se održava 16. put i jedna je od kulturnih manifestacija od značaja za Grad. Cilj festivala je, na prvom mjestu, promovisanje tamburaške muzike, kao dijela evropske kulturne baštine, ali i traženje novih muzičkih formi izražavanja u svjetlu tamburaške muzike. Okupljajući najeminentnije tamburaške orkestre, organizator festivala, Gradski tamburaški orkestar Banja Luka, je tokom proteklih petnaest godina značajno doprinijeo da se tamburaška muzika vrati na muzičku scenu i da nađe svoj put do publike.

Obje festivalske večeri će se održati sa početkom u 20.00 časova, a ulaz za publiku je besplatan.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI