Sporazum/Nasilnik i pljačkaš neće u zatvor!

Dejan Kostić Dela neće morati u zatvor, jer se, prema posljednjim izmjenama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija, u Republici Srpskoj kazne do 12 mjeseci zatvora mogu zamijeniti radom za opšte dobro, saznaje Srpskainfo.

Prema sramotnom sporazumu, za tri krivična djela, među kojima su nanošenje teških i lakih tjelesnih povreda i teška krađa, u kojoj je iz sefova privatne firme u Banjaluci, zajedno sa saučesnikom, ukrao 11.000 maraka, Kostić je osuđen na pola godine zatvora i novčane kazne od po 4.000 maraka.

Sporazum o priznanju krivice aminovao je glavni tužilac OJT Banjaluka Želimir Lepir.

Matematika u sudnici

Najstrožu kaznu, od pola godine zatvora, Kostić je zaradio za nanošenje teških tjelesnih povreda sugrađaninu Igoru Arseniću. Međutim, ono što je najzanimljivije u svemu jeste da je Kostić dogovorenim sporazumom zbog teške krađe u firmi „Hidroinženjering“ d.o.o. Banjaluka, u kojoj je ukradeno 11.000 maraka, osuđen na novčanu kaznu od svega 4.000 maraka!?

S druge strane, Kostićev saučesnik Aleksandar V. za pomenutu tešku krađu je osuđen na devet mjeseci zatvora. Da je kojim slučajem i Kostić dobio identičnu kaznu, onda bi morao otići u zatvor, jer bi zbir svih kazni u sporazumu prelazio godinu dana.

“Očigledno je da se ovdje dobro pazilo da Kostić ne završi u zatvoru zbog svega što je učinio i pored toga što je duži period bio u bjekstvu”, dodao je izvor iz pravosuđa Republike Srpske. Osim javnosti, sporazumom je šokirana i pravosudna zajednica, jer su kazne ispod zakonskog minimuma izrečene već osuđivanoj osobi, koja se u međuvremenu vodila i kao bjegunac za kojim su bile raspisane čak četiri potjernice!

Detalji pljačke

Srpskainfo je došao u posjed optužnice za pljačku banjalučke firme „Hidroinženjering“ iz koje se jasno vidi da se radilo o dobro pripremljenom krivičnom djelu čiji je osnovni cilj bio nezakonita zarada.

Naime, Kostić i saučesnik Aleksandar V. su se, kako se navodi, 9. avgusta 2015. iza ponoći, zajedno dovezli vozilom i parkirali u blizini prostorija firme “Hidroinženjering” d.o.o. Banjaluka.

“Pješice su otišli do prostorija oštećene firme noseći sa sobom alat. U bočnom dijelu ograde skladišta, makazama za željezo isjekli su žicu na ogradi i kroz načinjen otvor ušli u unutrašnjost skladišta”, navodi se u optužnici. Nakon ulaska, palete za ljepilo, koje su stajale u blizini, dogurali su i naslonili na zgradu u dijelu ispod prozora kancelarije računovodstva, a zatim se preko paleta popeli na visinu prozora.

Odvalili sef

Makazama za željezo, Kostić i saučesnik su razbili staklo na prozoru i kroz otvor ušli u kancelariju računovodstva. Ubrzo dolaze do ormara na zidu u čijoj unutrašnjosti se nalazio sef, pa s više udaraca “pajserom” obijaju vrata sefa i iz unutrašnjosti kradu 2.000 maraka u različitim apoenima.

“Zatim su otvorili ormar u čijoj unutrašnjosti se nalazio drugi sef, pa kako isti nisu uspjeli obiti, pomoću “pajsera”, odvalili su sef iz zida i ponijeli ga sa sobom, kroz otvor prethodno razbijenog prozora, a dalje kroz otvor, prethodno isječen na ogradi skladišta, udaljili se prema parkiranom vozilu, utovarili sef i odvezli se do naselja Ponir”, navodi se u optužnici. Kostić i saučesnik u banjalučkom naselju Ponir sa više udaraca sjekirom obijaju vrata sefa i uzimaju novčanice u evrima i konvertibilnim markama u različitim apoenima protivvrijednosti oko 9.000 KM. Ukradeni novac, protivrijednosti od oko 11.000 KM, međusobno su podijelili.

“Dakle, provaljivanjem su oduzeli tuđu pokretnu stvar, u namjeri da njenim prisvajanjem pribavi sebi protivpravnu imovinsku korist, a vrijednost ukradenih stvari prelazi isnos od 10.000 KM”, zaključeno je u optužnici.

Zaprijećena kazna

Postupajući tužilac jasno je precizirao da se radilo o krivičnom djelu teška krađa iz člana 232, stav 2, u kojem se navodi da će za štetu preko 10.000 maraka izvršilac biti kažnjen od dvije do 10 godina zatvora. Kostić je godinama poznat policiji po brojnim krivičnim djelima. Ranije je bio član grupe Slaviše Ćuluma, koji je nedavno ubijen, a koja je učestvovala u brojnim tučama na području Banjaluke. Bili su poznati i po drugim teškim krivičnim djelima.

On je 2011. osuđen na pet godina zatvora, zajedno sa Slavišom Ćulumom i Dejanom Čajićem, zbog pokušaja ubistva Jovana Jošila u aprilu 2010. Tokom ovog vatrenog obračuna ubijen je Slavišin brat, Nedeljko Ćulum (19).

Rad u javnom interesu
Izmjenama Zakon o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske oni koji su osuđeni na kazne do godinu dana mogu izrečenu kaznu zatvora zamijeniti radom za opšte dobro.

“Rad u javnom interesu ne može biti duži od 60 časova u toku jednog mjeseca. Prilikom određivanja pravnog subjekta kod kojeg se izvršava mjera rada u javnom interesu, vodi se računa da poslovi koje osuđena osoba može da obavlja budu poslovi od javnog interesa”, navodi se, između ostalog, u izmjenama pomenutog zakona. Konačnu odluku o upućivanju osuđenika na rad donosi ministar pravde.

Izvor: Srpskainfo

Osvanuo transparent “Tužilaštvo štiti kriminalce razne: za krivično djelo – prekršajne kazne”

Nakon nasilničkog ponašanja, Dejan Kostić Dela pušten na slobodu

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI