SNSD-ovac i biznismen Draško Ilić zagovara gradnju hidrocentrale na Vrbasu !!!

Nakon protesta ekologa, zbog najava o gradnji hidrocentrale, Draško Ilić, dugogodišnji funkcioner vladajućeg SNSD, poručuje: “Lako je doći iz Banjaluke, zabaciti udicu i braniti prirodne ljepote”.

– Pitajte ljude koji ovde žive i vidjećete da je 85 odsto mještana Krupe na Vrbasu, Krmina i drugih mjesnih zajednica u kanjonu za izgrdnju centrale, koja će im donijeti novi most i radna mjesta i zaštiti ih od poplava – kaže po mnogima najmoćniji čovjek u Krupi na Vrbasu, banjalučnoj mjesnoj zajednici.

Ilić je osnivač i vlasnik preduzeća “Eko Euro Tim” u kome je zaposlena većina mještana, direktor Centra za razvoj i unapređenje sela Banjaluka i lider lokalnog prvoligaša, Fudbalskog kluba Krupa.

Eko aktivisti, koji su nedavno protestovali protiv najavljene gradnje elektrane, tvrde da bi se na protestu okupilo mnogo više od dvadesetak mještana, ali da se, kako navode, “plaše lokalnih moćnika”.

– Ako su mislili na mene, mogu biti mirni. Ja nemam nikakav lični interes da se gradi centrala, niti sam zaposlen u “Elektroprivredi RS”, niti trgujem strujom. Ali, kao praktičan čovjek mislim da je mnogo bolje da Vrbas proizvodi struju i da na taj način puni i budžet, nego da džaba otiče u Crno more – kaže Ilić.

Na pitanje da li SNSD ima interesa da se gradi najavljena hodroelektrana, Ilić odgovara da “to pitanje nema veze sa politikom”.

Mada tvrdi da “posljednju riječ treba da kažu stručnjaci”, Ilić smatra da je izgradnja elektrane idealna prilika da selo Krmine dobije novi most koji će ih povezati sa Krupom i Banjalukom.

Namjera investitora, preduzeća “Hidroelektrane na Vrbasu” iz sistema “Elektroprivrede RS”, jeste da zbog gradnje centrale od 14 megavata premesti 10 kilometara magistrale Banjaluka – Jajce s lijeve na desnu obalu Vrbasa, te sruši stari i izgradi novi most za Krmine. Spremni su da za to plate 10 miliona evra.

– Krminama je neophodan novi most, jer starim ne može da prođe autobus. Ne vidim zašto ne iskoristiti takvu priliku – kaže Ilić.

Dodaje da su protiv izgradnje centrale samo mještani čije bi parcele bile potopljene, te ribari, ekolozi i ljubitelji rafting i kanjoninga, koji su ionako “protiv svakog diranja u prirodu”.

Među najglasnijim protivnicima centrale je Marko Erak, trener pionira FK Krupa, ali Ilić tvrdi da mladi trener neće dobiti otkaz što se protivi šefu.

– Ja sam demokrata i mislim da je normalno da imamo različita mišljenja. Međutim, nadam se da će Marko shvatiti da nije u pravu – kaže Ilić.

Bjelić: Ni vode ni ribe

Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu tvrdi da je HE Krupa projekat štetan za Banjaluku, RS i BiH.

– Vrbas baš u Grebenskoj klisuri ima veliki pad i veliku moć samoprečišćavanja, pa bi izgradnja bilo kakve brane dovelo do pogoršanja kvaliteta vode i ugrozila vodosnabdevanje Banjaluke. To bi dovelo i do izumiranja mladice, jedne od najugroženijih vrsta ribe, koja je endem dunavskog sliva – tvrdi Bjelić.

Upozorava da projektom za izgradnju HE Krupa nije planirana “riblja staza”.

 

Izvor: EuroBlic

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: