Slučaj inspektora reketaša pokazuje sve slabosti pravosuđa

U toku je pravi “rat” na relaciji Okružnog suda u Banjaluci i Vrhovnog suda RS oko produženja pritvora inspektorima PU Banjaluka, Nenadu Grujiću i Jeleni Florjan, koji su uhapšeni u februaru u akciji “Sirano” pod sumnjom da su primili 20.000 maraka mita.
Naime, prvo je Okružni sud u Banjaluci u martu ove godine ukinuo pritvor osumnjičenim inspektorima smatrajući da se oni mogu braniti sa slobode uz određene mjere zabrane.

Nakon puštanja iz pritvora osumnjičenih, Republičko javno tužilaštvo je uložilo žalbu, koju je Vrhovni sud RS prihvatio i predmet vratio Okružnom sudu u Banjaluci na ponovno odlučivanje.

Međutim, tada kreće prava saga u konkretnom predmetu.

U aprilu ove godine dogodila se identična situacija, jer je prvo Okružni ostao kod svog ranijeg stava i ponovo odbio da osumnjičenima produži pritvor, a zatim je Vrhovni sud i pod drugi put prihvatio žalbu Tužilaštva, ukinuvši i to drugo rješenje Okružnog suda.

“Rat” između dvije pravosudne institucije nastavljen je nedavno kada je Okružni sud u Banjaluci i po treći put odbio da produži pritvor osumnjičenima.

U narednom danima očekuje se tako treća odluka Vrhovnog suda RS.

Republičko javno tužilaštvo smatra da je produženje pritvora inspektorima PU Banjaluka Nenadu Grujiću i Jeleni Florjan za još dva meseca jedina opcija za nastavak nesmetane istrage usmjerene na otkrivanje mogućih saučesnika u redovima policije.

Tužilaštvo smatra da rezultati dosadašnje istrage upućuju na osnovanu sumnju da su suspendovani inspektori Nenad Grujić i Jelena Florjan, kao pripadnici „tima 1“ za borbu protiv privrednog kriminala, svoj odgovoran posao kriminalističkih inspektora iskoristili za pribavljanje lične imovinske koristi.

Oni su uhapšeni u februaru nakon što je insajder MUP RS Branislav Vidić, inače direktor Srednjoškolskog doma, Grujiću predao 20.000 maraka označenih novčanica.

Nedugo nakon hapšenja Grujića, u svojoj kancelariji u PU Banjaluka, uhapšena je i njegova saučesnica Jelena Florjan.

Izvor: Srpskainfo

Korumpirani inspektori ucjenjivali direktora Srednjoškolskog doma u Banjaluci

Pravosudna komedija na suđenju “inspektorima reketašima”

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: