Sivi duh – Vajmarski ptičar

Vajmarski ptičar, pas velikog srca

Ovaj pas najpoznatiji je upravo po svom glatkom sivom krznu. Najveća mu je “mana” što voli da laje, i laje i laje. Markantnog izgleda i atletske građe više je spektakl nego sablast. Pasmina se prvi put pojavila u Njemačkoj u 19. vijeku kao lovac na medvjede i jelene, ali i kao čuvar porodice. Ovi psi su uzgajani i voljene zbog svoje brzine i hrabrosti te nježnog odnosa prema ljudima.

Ovaj pas najpoznatiji je upravo po svom glatkom sivom krznu. Ovaj pas je zdrav i otporan, ali sklon izvrtanju želudca koje nastaje zbog naglog uzimanja zraka. Kako bi se spriječilo ovakvo stanje, savjetuje se hranjenje nekoliko puta dnevno manjim porcijama, kao i izbjegavanje hranjenja odmah nakon vježbe.

Iako je pasmina još uvijek zadržala svoj lovački instinkt, danas se prvenstveno uzgaja za društvo čovjeku, kao čuvar i pratitlac porodice. Ovaj pas je izvrstan za tu ulogu, jer je blage naravi, strpljiv s djecom i maksimalno odan svom vlasniku.

 

Sva ta odanost često predstavlja problem jer vajmarski ptičar pati od tjeskobe uzrokovane odvajanjem. Ovaj srčani pas poznaje samo ljubav. Ako se odlučite za ovog psa kao ljubimca morate biti svjesni da je njihova jedina želja da budu s vama. Ovo je osjetljiva vrsta koja treba i želi biti dio vaše porodice i neće napredovati u domu u kojem ga ignorišu.

Najvažnija stvar za ovog psa je dobro vaspitanje. Ako ga ne naučite pravilnom ponašanju, ovaj pas je noćna mora svakog vlasnika, ali istrenirani i dobro vaspitani primjer su psećeg savršenstva. Pozitivno je to što ih je lako trenirati, jer su željni da udovolje vlasniku i jednom kad savladate osnovne naredbe popis stvari koje možete raditi s ovim psom je beskonačan. Ako ste sportski tip ili volite plivanje, pronašli ste svoju pseću srodnu dušu. Vajmarski ptičar najsretniji je kad dobija dovoljno mentalne i fizičke stimulacije.

Jedina “mana” ovog psa je lajanje. Da, ovi psi vole lajati, i to jako. Ali to je jednostavno dio njihovog karaktera koji ćete morati prihvatiti i zavoljeti. Vajmarski ptičar svakako je poseban pas koji zahtjeva predanost i pažnju, ali zato budite sigurni da vas nitko neće voljeti kao on.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI