Elegantni div – Njemačka doga

Njemačka doga (Great Dane) – nježan, privržen, odan, strpljiv, otvoren, energičan, pomalo tvrdoglav.

Rasa njemačka doga prema klasifikaciji Međunarodne kinološke federacije – FCI (Fédération Cynologique Internationale) pripada u drugu FCI grupu pasa – II FCI grupa = pinčeri, šnauceri, molosi, mastifi i švajcarski planinski psi.

 

Istorijat rase

Poznata je teorija da su preci njemačke doge u Europu stigli zahvaljujući Alanima, azijskom plemenu koje je sa sobom dovelo neku vrstu mastifa. Pretpostavlja se da je ukrštanje tih mastifa i irskih hrtova dovelo do nastanka ove velike i elegantne rase.
Nekada je njemačka doga bila poznata pod drugim imenima kao što su: engleska doga (Englische Dogge), danska doga (Dänische Dogge) i ulmska doga (Ulmer Dogge), a razlikovale su se po boji i veličini.

Objedinjenjem svih varijanti doge nastao je izraz “Deutsche Dogge” – njemačka doga, a prvi standard rase utvrđen je 1880. godine.

OPŠTE INFORMACIJE O RASI:                                 FIZIČKE KARAKTERISTIKE RASE:

IME: Njemačka doga (Great Dane) OČI: Tamne, srednje veličine
FCI GRUPA: II – pinčeri, šnauceri, molosi, mastifi i švicarski planinski psi UŠI: Srednje veličine, preklopljene, u obliku slova V
ZEMLJA PORIJEKLA: Njemačka GLAVA: Glava – velika, izdužena, njuška – široka,uglovi usnica izraženi.
VRIJEME NASTANKA: Srednji vijek REP: Dugačak, prema vrhu sužen
ŽIVOTNA DOB: 9-10 godina DLAKA: Kratka, gusta, sjajna
KARAKTER: Energičan, odan, privržen, ponekad šefovski raspoložen i tvrdoglav GRAĐA: Tijelo – snažno i mišičavo, leđa – jaka, vrat – elegantan i dugačak, prsni koš – dubok
ZAHTJEVI: Puna pažnja, osobito u mladosti kada zna biti tvrdoglav i izrazito temperamentan, šetnja VISINA:

TEŽINA:

Mužjaci:min. 80 cm
Ženke:min. 72 cm
50-85 kg

 

 

Njemačke Doge se uzgajaju u tri samostalne varijante: žuta i tigrasta, harlekin i crna, te plava boja.

  • Žuta: svjetla zlatnožuta do tamno zlatnožuta, poželjna crna maska. Nepoželjne su sivo, plavo i čađasto žute boje te male bijele oznake.
  • Tigrasta: Osnovna boja je svijetlo zlatno žuta do tamno zlatno žuta sa crnim prugama što je moguće više pravilnim i jasno ocrtanim, koje se pružaju u pravcu rebara. Pruge ne smiju izgledati isprano. Poželjna crna maska. Nepoželjne su male bijele oznake.
  • Harlekin (takozvana Tiger Doga): Osnovna boja je čisto bijela, poželjno bez ikakvih nijansi ostalih boja. Preko cijelog tijela dobro raspodijeljene, nejednake, istrgane, sjajno crne fleke (mrlje). Sivi, plavi  ili smeđi dijelovi  fleka su nepoželjne. Isto vrijedi i za plavo-sivu točkastost. Sivi tigar (Grautiger – Merle) koji uz crne fleke ima i pretežito sivu podlogu, se pojavljuje, nije poželjan, ali neće biti diskvalificiran.
  • Crna: Sjajna crna boja, dozvoljene bijele oznake na prsima i šapama.        Tu  je uključen i tzv. ”Manteldogge” gdje crna boja prekriva tijelo poput plašta ili ogrtača, a njuška, vrat, grlo, prsa, trbuh, noge i vrh repa mogu biti bijele boje. Također i psi čija je osnovna boja bijela, a imaju velike crne oznake zovu se ”pločastima” ili Plattendogge. U greške se broje žućkaste, smeđkaste i plave nijanse crne boje.
  • Plavi: Čista čelično plava boja, bijele oznake po prsima i šapama su dozvoljene. Kao greška se broje žućkasta i crnoplava nijansa.

Njemačka doga je poznata po svojoj fascinantnoj visini, a upravo ta visina je njihova otežavajuća karakteristika, jer nerijetko uzrokuje zdravstvene problem kao što su poput upala kukova i laktova.

 

Karakter

Budnost, privrženost i odanost glavne su karakteristike ove pasmine.
No, ne smijemo izostaviti ni njihovu nježnost i strpljivost. U ranoj mladosti njemačka doga je izrazito temperamentna i ističe se svojom tvrdoglavošću, ali uz ustrajan vaspitanje i pravilnu socijalizaciju ona izrastaju u predivnog, pažljivog, odanog i stabilnog psa. Savršen je porodični prijatelj, ali i odličan čuvar, djelom zbog karaktera, a dijelom zbog svoje fascinantne visine.

Po prirodi je staložena i strpljiva, ali u situacijama zaštite gospodara zna ispoljavati izrazitu oštrinu i agresivnost.

Ovo je rasa koja zahtijeva dosta prostora i puno kretanja pa nije preporučljiva za stanove.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: