Sezonski radnici odlaze, domaći poslodavci u problemu

Mnogi sezonski radnici iz Republike Srpske već su otišli na privremeni rad u Hrvatsku i Crnu Goru, dok domaći poslodavci zbog manjka radne snage u novu ljetnu sezonu ulaze sa velikim problemima.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, rekao je za “Nezavisne novine” da se mnogi poslodavci žale da su im radnici već otišli na privremeni rad u Hrvatsku i Crnu Goru te da ne znaju kako će iznijeti ovu sezonu zbog manjka radne snage.

“Većina sezonskih radnika će otići do kraja ovog mjeseca, a mnogi su već i otišli te će ovo predstavljati veliki problem za poslodavce. Najviše odlazi konobara, ali i ostalih, kao što su sobarice, kuvari, pomoćni radnici i dr.”, naveo je Blagojević.

Ono što je takođe veliki problem, kako ističe Blagojević, jeste to što učenici nisu zainteresovani da se upišu na ove smjerove koji su potrebni na tržištu, pa škole zbog niske zainteresovanosti neke od smjerova i gase.

“Prošle godine je oko 700 stanovnika iz Trebinja radilo u Dubrovniku, i to 90 odsto u trgovini, turizmu i uslugama, dok se za ovu godinu procjenjuje da će ih otići 1.800, skoro trostruko”, naglasio je Blagojević.

Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske “Horeca”, kazao je da će ova godina biti najgora do sada za ugostitelje u Srpskoj zbog velikog odlaska sezonskih radnika na rad u Hrvatsku i Crnu Goru. “Poslodavci iz Hrvatske su već u januaru došli da traže radnike i mnogo njih je već dogovorilo da ide, a neki su već otišli. Kada počne sezona, onda će velika većina otići. Odlazak radne snage traje već dugo, neki trajno odlaze, a neki privremeno, ali znamo da ćemo teško naći radnike. Po mom mišljenju, kada se sve sastavi, ovo će biti nikad gora godina za ugostitelje u Srpskoj”, naglasio je Kurtinović.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS, rekao je da odlazak radnika na sezonu u Hrvatsku i Crnu Goru svake godine izaziva probleme u popunjavanju radnih mjesta u ugostiteljstvu. “Veliki problemi će i ove godine biti u traženju radnika da rade u restoranima, kafićima, hotelima i trgovinama i to se već osjeti. Ova godina je dosta teža i gora u odnosu na prošlu, jer još veći broj radnika odlazi”, pojasnio je Savanović za “Nezavisne novine”.

Kako je istakao, radnici na sezonski rad prvenstveno idu u Hrvatsku, jer su bolje plate, pa u Sloveniju i Crnu Goru.

“Ono što najviše utiče na odlazak su plate, a naši poslodavci ovakvim platama neće moći da zadrže ljude. Radnik koji ode u Hrvatsku na pet-šest mjeseci zaradi i više nego duplu platu koju bi u tom periodu zaradio kod nas. Jedini način da se nešto promijeni i riješi problem jeste da naši poslodavci povećaju plate”, zaključio je Savanović.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS, rekao je da ženska radna snaga već odlazi u Hrvatsku na sezonski rad i da to predstavlja veliki problem domaćim poslodavcima.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: