Osuđeni inspektori dileri

Bivši policijski inspektori Srđan Radulović (36) iz Banjaluke i Ognjen Stijak (36) iz Kostajnice u Vrhovnom sudu Republike Srpske pravosnažno su osuđeni na 13 godina i pet mjeseci robije zbog organizovane prodaje narkotika i drugih krivičnih djela.
Radulović je osuđen na jedinstvenu kaznu od osam godina i pet mjeseci zatvora, a osim za prodaju droge, osuđen je i za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, te falsifikovanje ili uništavanje službene isprave i iznudu iskaza. Stijak je osuđen na pet godina i to zbog prodaje droge i zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.

Raduloviću je kazna smanjena za mjesec, a Stijaku za tri mjeseca zatvora u odnosu na posljednju presudu Okružnog suda u Banjaluci iz jula 2021. godine.

Obojici je u kaznu uračunato vrijeme koje su do sada proveli u pritvoru i na izdržavanju kazne od ukupno četiri i po godine i jedan dan. Tako je Stijaku sada po novoj presudi ostalo da odsluži još pola godine, a Raduloviću da izdrži tri godine i 11 mjeseci zatvora.

Vijeće Vrhovnog suda RS je presudu izreklo nakon što je odbilo kao neosnovanu žalbu Republičkog tužilaštva, a djelimično uvažilo žalbe optuženih i njihovih branilaca i Stijakove majke.
Tako su oba optužena sada oslobođeni jednog krivičnog djela falsifikovanje ili uništavanje službene isprave koje im je stavljeno na teret u optužnici i ranijim presudama. Prema odluci Vrhovnog suda RS oslobođeni su optužbe da su 20. septembra 2011. godine prilikom pretresa stana i drugih prostorija koje koristi jedan osumnjičeni naveli lažne podatke o prisustvu svjedoka toj radnji. Ovih optužbi su oslobođeni, jer je za to konkretno krivično djelo nastupila apsolutna zastara.
Ostali dio posljednje izrečene presude Okružnog suda u Banjaluci je potvrđen, pa je tako Radulović označen kao vođa kriminalnog udruženja, a Stijak kao pripadnik.

Pravosnažnom presudom osuđeni su da su bili dio organizovane grupe koja je preprodavala drogu od 2011. do oktobra 2013. godine na području Banjaluke. Navodi se da su djelovali u sastavu kriminalnog udruženja na čijem čelu je bio Radulović koji je angažovao narko-dilera Gorana Bošnjaka da za njih preprodaje drogu. Prema navodima iz presude, Bošnjak je za inspektore prodao oko osam kilograma heroina i Raduloviću predao 100.000 KM.

Takođe, kako stoji u presudi, optuženi su za potrebe zločinačkog udruženja uzimali dio droge zaplijenjene tokom policijskih akcija.
U presudi se još navodi da su optuženi angažovali i druga lica da za njih prodaju narkotike, te su tako Damiru Čudiću i Vladimiru Kesiću davali da za njih prodaju marihuanu.

Kesić i Čudić prodali su oko 6,7 kilograma marihuane za 17.000 KM. Oni su drogu prodavali čak i kod Osnovne škole “Branko Ćopić” u Boriku.

Bivši inspektori za narkotike Radulović i Stijak osuđivani su do sada više puta i prvo su 2015. godine osuđeni na 16 godina i pet mjeseci zatvora i tada je Radulović dobio 11 godina robije, a Stijak pet godina i pet mjeseci zatvora.

Tu presudu je potvrdio Vrhovni sud RS u martu 2016. godine, ali je Ustavni sud BiH u martu 2018. godine prihvatio apelaciju optuženih pa je presuda ukinuta i slučaj vraćen na novo odlučivanje. Optuženi su nakon toga, pušteni iz zatvora.

Nakon toga u ponovljenom postupku 2019. godine osuđeni su na 14 godina i tri mjeseca zatvora, ali je tu presudu na osnovu žalbi odbrane ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske i vratio na novo suđenje.

Nakon toga, novom presudom u julu prošle godine osuđeni su na 13 godina i devet mjeseci zatvora. Radulović je osuđen na jedinstvenu kaznu od osam godina i šest mjeseci, a osim za šverc droge i falsifikovanje osuđen je za iznudu iskaza. Stijak je tad dobio pet godina i tri mjeseca zbog prodaje droge i falsifikovanja službene isprave.

Na tu presudu Vrhovnom sudu RS žalili su se i odbrana i tužilaštvo i nakon razmatranja tih žalbi Vrhovni sud je i donio presudu.

Presudom je Srđanu Raduloviću i Ognjenu Stijaku zabranjeno obavljanje poslova službene dužnosti u trajanju od pet godina. Vrijeme provedeno u zatvoru neće se uračunati u tu mjeru, a ona će se računati od dana pravosnažnosti presude.

Ta mjera je potvrđena najnovijim presudom Vrhovnog suda Republike Srpske i kao neosnovane su odbijene žalbe odbrane da nisu ispunjeni uslovi za izricanje pomenute zabrane. Vrhovni sud RS smatra da je osnovano izreći pomenutu mjeru jer su optuženi zloupotrijebili poslove policijskih službenika da počine krivično djelo.

Ovaj slučaj ostaće upamćen i po tome što je dio inspektora koji se nalazio na optužnici u međuvremenu vraćen na posao iako su bili pravosnažno osuđeni za krivična djela.

Nastavlja se farsa od suđenja, inspektori dileri drogom nisu došli u sud

Poništena presuda policijskim inspektorima dilerima droge

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: