Sezona je respiratornih infekcija

Sezona je respiratornih infekcija i posljednjih dana mnogi se žale na napade kašlja koji se ne smiruje, niti ga je moguće ublažiti dostupnim preparatima.
Doktorka Ivana Stefanović napominje da je kašalj uvijek simptom kome treba pristupiti ozbiljno i na vrijeme se obratiti ljekaru.

Dugotrajni kašalj je najčešće posljedica neke respiratorne infekcije. Ukoliko je praćen i drugim simptomima, naročito kod djece, obavezno se treba obratiti pedijatru, napominje dr Ivana Stefanović iz beogradske Hitne pomoći.

– Ali kada ste imali neku respiratornu infekciju koja je praćena temperaturom, malaksalošću i svime što već ide u ovo doba godine, i to je sve prošlo, a ostao je samo kašalj – pluća su vam čista, jer vas je ljekar pregledao, dobra je krvna slika – najvjerovatnije je kašalj posljedica samog virusa koji je ogolio respiratorni epitel i sada vaš disajni sistem reaguje mnogo burnije na sve nadražaje, nego što je to ranije reagovalo – objašnjava doktorka.
Da bismo se oslobodili ovog upornog kašlja potrebno je vrijeme, kod nekoga mjesec dana, kod nekoga i duže, ali neophodno je, savjetuje dr Stefanović, nastaviti sa simptomatskom terapijom, piti dosta toplih napitaka i uzimati pastile koje anesteziraju respiratorni sistem da ne reaguje burno.

– Ali svaki drugi kašalj koji nije vezan za respiratornu infekciju obavezno mora da se ispita šta je u korjenu toga – napominje doktorka.

Upravo zbog ovih problema, virus treba odležati.

Kako napominje dr Ivana Stefanović, njene kolege sa Infektivne klinike upozoravaju da je povećan broj pacijenata sa upalom pluća koja je nastala od banalnog virusa prehlade.

– Da ne biste došli u tu situaciju da vam liječimo mnogo teže oboljenje, svaki virus mora da se odleži, minimum sedam dana, a nekada je potrebno i više – ističe dr Ivana Stefanović za RTS.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: