SAVJETI KUVARA – ZAČINI

Nekoliko kuvarskih savjeta za začinsko bilje i začine.

Prestanite kupovati suvo začinsko bilje i začine u bočicama i vrećicama kakvi se prodaju u supermarketima. Radije otiđite u najbližu trgovinu zdrave hrane. Kupujte u rinfuzi.

Možete kupiti koliko hoćete, više ili manje, no ako kupite više, uštedjet ćete novac. Ondje često prodaju svježije začine i mnoge iz organskog uzgoja. Aroma mljevenih obično s vremenom blijedi, zato ako kupujete puno, kupujte začine u zrnu i sami ih sameljite po potrebi. Većinu začina najbolje je čuvati u hermetički zatvorenim posudama i na tamnu mjestu.

Uzgajajte sami

Na kuhinjskome prozoru uzgojite omiljeno začinsko bilje. Traje duže i svježijeg je okusa od rezanih začina koji se prodaju vrećicama.

Dodajte malo vina

Proslavljena britanska kuvarica, Elizabeth David, napisala je: “Kad bi se u svakoj kuhinji nalazila po jedna boca crnoga vina, bijeloga vina i jeftina porta za kuvanje, stotine kuhinjskih ormarića zauvijek bi bile očišćene od nagomilanih ostataka kupovnih boca sosova i svih umjetnih aroma.” Pa ako vam je ostalo nešto vina od zabave, nemojte ga baciti. Zamrznite ga u posudicama za led i uvijek ćete pri ruci imati “kockice vina”, spremne da njima obogatite sosove i variva.

Ne izbjegavajte puter

Svi znamo da je puter pun zasićenih masti i da je previše zasićenih masti loše za nas. No kad je riječ o zdravoj ishranio, nije toliko važno izbjegavanje jedne određene namirnice.

Ako za doručak jedete slatka peciva, a umjesto povrća radije jedete pomfrit, onda izbjegavanje putera neće nimalo poboljšati vaše zdravlje. Dobri kuvari tvrde da je puter sastojak koji jelima daje poseban okus. Zato ga upotrebljavajte u umjerenim količinama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI