Samostalni umjetnici i stručnjaci u oblasti kulture na putu sticanja nacionalne penzije

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske raspisalo je javni poziv za sticanje statusa samostalnog umjetnika i stručnjaka u kulturi, kojem je prethodilo donošenje Zakona o samostalnim umjetnicima i stručnjacima u kulturi i Pravilnika o postupku utvrđivanja ispunjenosti uslova i reviziji statusa samostalnog umjetnika i stručnjaka u kulturi.
Javni poziv je namijenjen svim umjetnicima i stručnjacima u kulturi Republike koji su upisani u registar koji vodi Ministarstvo prosvjete i kulture.

Ministar prosvjete i kulture, Natalija Trivić, istakla je da na ovaj način samostalni umjetnici i stručnjaci u kulturi koji imaju dokazane rezultate u profesionalnom bavljenju umjetničkim stvaralaštvom i stručnom djelatnošću mogu da ostvare status koji će im dati pravo na refundaciju doprinosa sredstava za uplaćene doprinose.

– U to smo obezbijedili budžet, ali i mogućnost samostalne prijave na javne konkurse podrške projektima koje svake godine raspisuje Ministarstva prosvjete i kulture. Najvažnije od svega je da smo na ovaj način napravili platformu za jedan od ciljeva buduće strategije razvoja kulture, a to je sticanje nacionalne penzije samostalnih umjetnika koji su u svom radnom vijeku postigli izuzetne rezltate za razvoj kulture Republike Srpske – rekla je Trivićeva.

Detaljni uslovi javnog poziva za sticanje statusa samostalnog umjetnika i stručnjaka u kulturi Republike Srpske objavljeni su na internet stranici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI