Samo jedno dijete usvojeno

Broj djece bez roditeljskog staranja za period 2017 – 2021. godine u Bijeljini je iznosio 127, podaci su ombudsmena za ljudska prava u BiH.
Uistom periodu, broj djece smještene u ustanove u Bijeljini iznosio je 51, a 76 mališana smješteno je u hraniteljske porodice. U Bijeljini je, prema javno dostupnim podacima ombudsmena, u spomenutim godinama (pet godina) usvojeno jedno dijete.

InfoBijeljina je na osnovu podataka ombudsmena analizirala i stanje u drugim lokalnim zajednicama, pa je tako, bez roditeljskog staranja, u Banjaluci u spomenutom periodu bilo 319 djece, u Doboju 33, u Laktašima 68¸ u Modriči 57, a u Prijedoru 29.

Opštine Ljubinje, Čajniče, Han Pijesak, Krupa na Uni, Petrovac-Drinić, Bileća, Berkovići, Trnovo, Kalinovik, Rogatica, Donji Žabar, Oštra Luka, Istočni Drvar, Vukosavlje, Petrovo, te Novo Goražde su dostavile odgovor da nemaju djece bez roditeljskog staranja, navode ombudsmeni, piše InfoBijeljina.

Ombudsmeni su ove podatke dobili nakon što su svim centrima i službama za socijalnu zaštitu uputili upitnik s fokusom na stanje u ustanovama.
Upitnikom su zatraženi podaci o broju djece bez roditeljskog staranja smještene u ustanovama za period od 2017. do 2021. godine, broju djece smještene u hraniteljske porodice, najčešćim razlozima zbog kojih se djeca bez roditeljskog staranja smještaju u ustanove itd.

“Centri za socijalni rad kao najčešće razloge za smještaj djece u ustanove navode neadekvatnu brigu o djetetu usljed bolesti roditelja, smrti roditelja, loše stambene i materijalne prilike u porodici, poremećene porodične odnose, nasilje u porodici, ovisnosti roditelja, različite oblike zanemarivanja i zlostavljanja djeteta, te poremećaje u ponašanju i poremećaje u razvoju djeteta”, naveli su ombudsmeni.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI