Poslodavac oštetio radnike za 6,8 miliona KM, isplaćivao plate u kovertama

Poreska uprava Republike Srpske trenutno radi na dva predmeta gdje uz podršku radnika prikupljaju dokaze o isplatama plata u kovertama.
Ujednom slučaju riječ je o poznatoj firmi iz Teslića, a u drugom slučaju o privatnoj ustanovi za stare osobe iz Kneževa, za koje imamo značajan broj priznanja radnika i materijalnih dokaza o čemu ćemo obavijestiti i nadležno tužilaštvo – kaže Goran Maričić, direktor Poreske uprave RS.

Kako kaže, Poreska uprava je ove godine u jednoj većoj firmi iz Banjaluke utvrdila isplatu dijela plata u gotovom novcu, što je potvrdio i veći broj radnika te firme.

– Pomenutoj firmi naložili smo plaćanje oko 6,8 miliona KM novoutvrđenih obaveza, a postupak po žalbi poreskog obveznika je još u toku– otkrio je Maričić.

Po njegovim riječima, bilo je i slučajeva kada Poreska uprava dobije anonimno pismo radnika određene firme u kojem navode da dobijaju dio plate u gotovini.
Međutim, kada naši službenici odu u kontrolu svi radnici redom to negiraju. Činjenica je da radnici, iz straha da ne ostanu bez posla, uopšte ne sarađuju sa inspektorima, odnosno izjavljuju da je iznos koji dobiju na svoj tekući račun cjelokupan iznos plate – objašnjava Maričić.
Međutim, Poreska uprava RS je suočena sa svakodnevnim žalbama radnika iz realnog sektora koji ispunjavaju uslove za penziju, jer im nisu uplaćivani porezi i doprinosi na cijeli iznos plate, što im sada umanjuje koeficijente za obračun penzije.

– Ali dobar dio tih prijava uslijedi kada radnik okonča rad kod poslodavca tako da nije moguće dokazati da je bilo isplata u gotovom novcu – navodi Maričić.
On ipak poziva radnike koji dio plate dobijaju u gotovini da to prijave Poreskoj upravi RS i da sarađuju sa inspektorima.

Inače, Poreska uprava RS sprovodi kampanju “Recite NE plati u koverti”.

– Cilj je da se suzbije ova negativna pojava, ali i probudi svijest radnika da prihvatanjem dijela zarade u gotovini najveću štetu nanose sebi, jer će im zbog manjih uplata po osnovu poreza i doprinosa svakako biti manji i iznosi penzija kada za to dođe vrijeme – naveo je Maričić za Glas Srpske.

Izvor: Glas Srpske

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: