Roditelji u borbi za bolje uslove djece u vrtiću

Na adresu urednika portala BLMojGrad stigao je apel roditelja čija djeca idu u vrtić Lana u naselju Rosulje. Već godinama se bezuspješno bore za normalne uslove boravka njihove djece u toj predškolskoj ustanovi.

Pismo prenosimo u cjelini:

Mislim da ste Vi prava osoba koja bi mogla učiniti da se čuje za ovu temu koja se na ovaj ili onaj način tiče velikog broja Banjalučkih porodica (čija djeca pohađaju ovu predškolsku ustanovu).

Problem sa dječijim igralištem pored vrtića “Lana” u naselju Rosulje. Jedna komplikovana situacija koja je nastala na relaciji Gradska uprava, Ustanova za predškolsko ( čiji je osnivač grad i u nadležnosti je Odjeljenja za društvenu djelatnost grada BL) i ZEV-a stambene zgrade u kojoj se vrtić i nalazi. Problem traje godinama i jedini koji se bore za prava djece su roditelji koji i pokušavaju da se ovaj problem riješi. Grad je obezbjedio dokumentaciju i sredstva za adaptaciju igrališta i izgradnju ograde koja je neophodna zbog sigurnosti djece. ZEV nije odobrio ove radove (mada niko sa sigurnošću ne zna kakve ZEV tu nadležnosti ima). Ustanova za predškolsko se držala po strani i pustila roditelje da se bave ovim pitanjem, iako im je na ovaj problem ukazano više puta od strane roditelja. Roditeljima su mnoga vrata zatvorena jer oni sami po sebi nemaju baš puno mogućnosti, nisu subjekat u pravu (nisu udruženje i sl, nemaju svog predstavnika itd) da bi mogli preduzimati bilo kakve zvanične korake. Molimo Vas da se o ovom pitanju pozabavite na adekvatan, novinarski način sa predočavanjem činjenica široj javnosti! Kako vrijeme odmiče ova situacija se dodatno komplikuje. Zadnja informacija (nezvanična) koju roditelji imaju je da se na prostoru vrtića palnira izgradnja neplanskog objekta i da je to razlog odugovlačenja… 

Koliko god informacija bila nezvanična, sami znate da gdje ima dima ima i vatre i da ovo ne bi bilo prvi put da u našem gradu nikne nekakva zgrada bez plana i bez mozga na najnevjerovatnijim mjestima koja su predhodno služila u potpuno druge svrhe, a sve na uštrb samih građana ili, kao u ovom slučaju, na uštrb djece. Za sve ovo vrijeme koliko traje ovo natezanje oko spornog igrališta, mališani taj vanjski prostor koriste jako malo. Tete iz vrtića djecu skoro i ne izvode vani (pogotovo grupu jaslica) jer nisu u stanju da čuvaju grupu od petneaest i više djece na prostoru koji nema ni ogradu i nije uređen, u ljetnim mjesecima je najčešće i ne pokošen. O stanju sprava za igru nećemo ni govoriti, nije ništa bolji ni gori nego na ostalim gradskim igralištima-nagađate! Zloupotreba igrališta, smeće i životinjski izmet su svakodnevnica…. Hvala Vam unaprijed što ćete pisati o ovome, jer znam da hoćete…

Roditelji dječice koja pohađaju Vrtić “Lana” (koji je u sklopu Ustanove za predškolsko obrazovanje i vaspitanje Banja Luka)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: