I psima je vruće, olakšajte ljubimcima ove tropske dane

Kada temperatura u ljetnim danima raste ,sa njom raste i rizik od toplotnog udara kod pasa. Mnogi vlasnici u ovom periodu su na oprezu. Organizam psa ima drugačiju termoregulaciju od čovjeka, zbog čega mu treba više vremena za hlađenje. Problem nastaje kada je spoljna temperatura približna temperaturi njihovoj tijela, tada obično dolazi do “pregrijavanja”. Rizičnu grupu čine ljubimci sa respiratornim problemima, kao i brahicefalične rase pasa( Engleski buldog,Mops). Zbog oblika njuške, oni nerijetko imaju problema sa disanjem, što direktno utiče na regulisanje telesne temperature.

Donosimo vam nekoliko savjeta ,kako da svom ljubimcu olakšate vrele dane.

Fiziološke potrebe i šetnja treba da se obavljaju u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. Pod uslovom da je pas naučen na vršenje nužde napolju.

Ne hranite psa sat vremena prije i nakon šetnje. Ovo će ujedno smanjiti rizike u vezi varenja.

Pas nema obuću kao mi , pa svako hodanje po vreloj površini može da ošteti šapice što može da izazove ozbiljne i trajne posljedice. Moguće su opekotine i čirevi.

U ovom peroidu obavezno nosite vodu za ljubimca sa sobom, kada ste u šetnji ili imate aktivnost.Njima kao i nama voda je neophodna. Psu uvijek osigurajte svježu vodu koju treba mjenjati minimalno tri puta na dan, a najbolje svaki put kada se zagrije. Možete dodati i nekoliko kockica leda.

Nikada psa ne ostavljate u automobilu. Sunce možđe da podigne temperaturu u kolima i do 20 stepeni više nego što je napolju, pa tako na spoljašnjoj temperaturi od 23 stepena, u kolima može da bude i 43 stepena.Vaš ljubimac može da doživi toplotni udar.

Znakovi pregrijavanja su:

  • zadihanost
  • tamno ružičast, skoro crven jezik koji visi iz usta
  • suva, ljepljiva usta, puna pljuvačke
  • stalno želi da legne negdje
  • često podiže noge da bi ohladio šapice
  • jedva hoda, spotiče se i kao da hramlje
  • usporava u hodu i teže se kreće
  • povraćanje

Ukoliko primjetite neki od ovih simptoma, pokušajte rashladiti psa. Možete mu staviti vlažan peškir na stomak i šapice do odlaska veterinaru.

Slavena Ćulibrk Mirnić

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: