Prvi Safikada Hackahton, uskoro i elektronsko paljenje svijeća

U Mostaru se od 19 – 22.4.2018. održao „ prvi Safikada Hackathon“ u organizaciji Exit Centra Banjaluka (Robokids) i Centra za tehničku kulturu iz Mostara.

Ukupno 40 mladih iz Mostara i Banja Luke oživjelo je legendu o lijepoj Safikadi i njenoj tragičnoj ljubavi . Organizovani u 4 različita tima i to : izrada web sajta www.safikada.com , mobilna aplikacija, izrada elektronskog rješenja, kao i 3D modeliranja izrade suvenira za istoimenu legendu. Timove vode stručni mentori iz ova dva grada.


Tokom trajanja hackahtona učesnici na radionicama su usavršili svoja znanja i vještine uz pomoć stručnih mentora, te su pokazali izuzetno znanje na polju modernih tennologija.
Cijeli projekat je finansiran od strane američke ambasade u BIH, a projekt predstavlja saradnju, pomirenje i favorizovanje ljubavi kroz moderne tehnologije.

Ekipa Robokids Centra, koji ujedno predstavlja jedinstveni STEM centar za edukaciju djece i mladih u Bosni i Hercegovini, će svoje prijatelje ugostititi u Banjoj Luci u svrhu završetka projekta početkom juna mjeseca. Ovom prilikom će biti puštena u rad aplikacija i web sajt kao i fizički oblik savremenog spomenika.

Ideja je da posjetioci sajta upale elektronsku svijeću iz bilo kog dijela svijeta u ime svoje ljubavi.


Učesnici su ovaj projekat shvatili profesionalno, gdje se uz zajedničko druženje i obostranu razmjenu iskustava očekuje uspješan završetak priče o Safikadi .

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: