Prvi ljudi grada dijelili udžbenike

Povodom početka školske godine, gradonačelnik Igor Radojičić, danas je posjetio Udruženje porodica sa četvoro i više djece i tom prilikom djeci uručio udžbenike za nastupajuću školsku godinu.

– Grad Banja Luka je obezbijedio udžbenike za 64 učenika iz oko 30 višečlanih porodica i to je aktivnost koju provodimo svake godine. Udruženje je naš dugogodišnji partner sa kojim organizujemo brojne zajedničke aktivnosti. Grad im je obezbijedio nove poslovne prostorije, a Grad Banja Luka takođe plaća boravak djece iz višečlanih porodica u vrtićima, zatim postoje posebne linije stipendija, kao i jednokratna pomoć. Danas smo razgovarali i o mogućnostima da se kroz budžet vrate određene linije pomoći kada je u pitanju stambeno zbrinjavanje – rekao je gradonačelnik.

Predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece, Jovan Radovanović, zahvalio je Gradskoj upravi na pomoći prilikom nabavke udžbenika. On je dodao da su udžbenike danas dobila djeca iz socijalno najugroženijih porodica i naglasio da Udruženje nastoji na sve moguće načine da obezbijedi dovoljan broj udžbenika i školskog pribora.

Udžbenike i školski pribor danas su dobila i djeca iz Udruženja Roma „Veseli brijeg“. Njima je knjige uručuio v.d načelnika Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, Dragan Banjac. Pored 21 učenika iz romskih porodica koji su dobili knjige, šestoro srednjoškolaca i dva studenta iz ovih porodica dobiće jednokratnu novčanu pomoć za nabavku udžbenika.

Podsjetimo, školska godina počinje u petak, 1. septembra, a Grad Banja Luka je preduzeo niz aktivnosti kako bi sve bilo spremno za početak školske godine. V.D. načelnika Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić, naglasio je da je provjereno stanje saobraćajne signalizacije u blizini svih škola, a biće provedene i promotivne akcije upoznavanja djece i vozača sa tim da je počela školska godina i da svi moraju biti dodatno oprezni u saobraćaju, pogotovo u zoni škola. Takođe, za sve prvačiće pripremljeni su promotivni pokloni koji će ih podsjećati na obaveze u saobraćaju.

Aktivnosti 1. septembra

Prvi dan školske godine, u svim banjalučkim osnovnim školama tradicionalno se obilježava svečano, uz srdačnu dobrodošlicu prvačićima. Ove godine će u banjalučke osnovne škole, u školske klupe sjesti 1.922 prvačića. Planirano je da gradonačelnik Igor Radojičić u petak posjeti OŠ „Ivan Goran Kovačić“ u naselju Lazarevo, dok će zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić posjetiti OŠ „Desanka Makismović“ i OŠ „Đura Jakšić“. Školsko zvono će se 1. septembra oglasiti i u svih 17 srednjih škola na području grada, u kojima će svoje mjesto zauzeti blizu 11.000 srednjoškolaca.

Stipendije

Iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport navode da je sredinom avgusta izvršena uplata stipendija za srednjoškolce, čime je za školsku 2016/17. godinu, Grad realizovao svoju obavezu u vezi sa stipendijama učenika srednjih škola. Takođe je isplaćena i sedma stipendija za studente. Početkom nove školske godine biće objavljen konkurs za stipendije za srednjoškolce. Konkurs će biti otvoren 30 dana, a pravo na stipendiju imaće svi učenici koji ispune uslove konkursa. I ove godine Grad je definisao deficitarna zanimanja sa željom da što veći broj učenika koji upisuju srednju školu, odabere baš ono zanimanje koje je deficitarno i koje je traženo na tržištu rada.

Izvor: Zvanična stranica Grada Banjaluka

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: