Provjerite akumulator, nemojte da vas iznenadi hladno jutro!

Akumulator automobila sve svoje slabosti najviše pokazuje upravo tokom godišnjih doba kada je temperatura niža jer u takvim uslovima njegove radne karakteristike, kao kapacitet i napon se osjetno smanje. Tako akumulator koji je tokom ljeta još sasvim solidno radio pred prvim nižim temperaturama može kapitulirati i ostaviti vas na cjedilu.

Kako se to ne bi dogodilo valja na vrijeme prepoznati kada je akumulator pred krajem svojeg radnog vijeka i zamijeniti ga da bi se tokom hladnih mjeseci riješili brige i neugodnih situacija s paljenjem automobila pomoću startnih kablova ili “na guranje”.

Prvi znak za sumnju u kvalitetu vašeg akumulatora je njegova starost. I dok prvi akumulator koji je tvornički ugrađen u vozilo nerijetko može izdržati, pet, šest ili više godina, svaka druga ugradnja, bez obzira na marku i kvalitetu uglavnom traje znatno manje.

To nije zbog toga što se tvornički u automobile ugrađuju bolji akumulatori, već automobil nakon pet, šest godina starosti više nije niti približno toliko elektronički savršen kao kada je nov, što za posljedicu ima i veću potrošnju struje, a samim tim i kraći vijek samog akumulatora. Ako je vaš akumulator stariji od tri ili četiri godine bilo bi dobro provjeriti ga u nekom od servisa.

No da vaš akumulator nije u redu možete otkriti i sami. Ako automobilu treba duže da upali ili ako prilikom pokretanja “štuca ili zapinje” to je u kombinaciji s poodmaklom starosti akumulatora siguran signal da ga morate provjeriti. Iako razlog ovakvim smetnjama mogu biti i korodirani kontakti ili loši spojevi, u velikoj većini slučajeva to je akumulator.

S godinama pojavljuje se sve više i više tipova, oblika i vrsta akumulatora stoga treba vrlo dobro paziti što kupujete. Najbolje se s vozilom uputiti do trgovca ili u servis gdje će oni sami provjeriti o kojem se tipu radi i ponuditi vam adekvatnu zamjenu.

Provjera akumulatora sastavni je dio pripreme automobila za zimu. Zanemarite li je, može vas očekivati neugodno iznenađenje u hladno zimsko jutro.

Za potpunu sigurnost i ispravnost vašeg akumulatora, predlažemo da se uputite do Tudor servisa, oni već četiri decenije rade taj posao i imaju ubjedljivo najveći izbor akumulatora u Banjaluci.

PR

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: