Proslava Spasovdana krsne slave grada i Sabornog hrama

Banja Luka danas proslavlja Spasovdan, slavu grada i Sabornog hrama Hrista Spasitelja.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja služili su Njihova preosveštenstva episkop banjalučki g. Jefrem i episkop australijsko-novozelandski g. Siluan.

Tokom liturgije obavljen je čin osvećenja slavskog žita i kolača, a nakon toga je uslijedila svečana litija oko hrama.

Obilježavanju Spasovdana prisustvovali su gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković, predsjednik Skupštine Grada Mladen Ilić, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, ministri Vlade Republike Srpske, narodni poslanici Narodne skupštine Republike Srpske i Parlamentarne skupštine BiH, odbornici u Skupštini Grada, te ostale zvanice, kao i brojni građani Banje Luke.

Gradonačelnik je čestitao građanima slavu grada – Spasovdan uz želje da ovaj praznik proslavimo u miru, sabornosti i slozi.

-Banja Luka danas šalje poruku mira, jer hrišćanski je praštati i voljeti bližnjeg svog i težiti suživotu, gradeći uzajamno poštovanje -poručio je gradonačelnik Banje Luke.

On je kazao da pravoslavni narod treba da se okuplja i teži sabornosti, jer crkva je ta koja nas je vijekovima okupljala i održavala u slozi i jedinstvu.

-Naša iskonska vjera i naša saobornost nas je sačuvala i u najtežim vremenima i pomogla nam da prevaziđemo sve nevolje, sa kojima smo se kao narod suočavali-kazao je gradonačelnik, te dodao da je hrišćanska obaveza da se poštuju sve druge vjere, te da je Banja Luka jedan otvoren grad, u kojem ima mjesta za sve nas, a da zajedničkim snagama možemo doprinijeti da naš grad uvijek ide naprijed.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla da je obilježavanje slave grada lijep običaj koji sve ponovo okuplja.

– Najavažnije je da se razvijamo dalje i da Banja Luka može odgovoriti potrebama svojih građana, ali isto tako da može biti ogledalo Republike Srpske za sve one koji dođu u Banju Luku – istakla je ona.

Povodom obilježavanja Spasovdana priređen je i svečani ručak.

Tokom dana predviđen je nastavak svečanog obilježavanja, a tim povodom u porti Hrama Hrista Spasitelja u 20 časova biće otvorena izložba pod nazivom „Sakralna arhitektura Eparhije banjalučke“.

Na Gradskom stadionu u 18 časova igraće se finale Kupa grada, a snage će odmjeriti FK „Borac“ i FK „Željezničar“.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI