Prosječna plata ne pokriva ni pola troška potrošačke korpe

Sindikalna potrošačka korpa u Republici Srpskoj u novembru je koštala 1.912 KM, a prosječna plata od 917 KM pokrivala ju je sa nepunih 48 odsto.
U Savezu sindikata RS podsjećaju da sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, te odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

– Porodice u RS su najviše novca u novembru trošile za nabavku prehrane – skoro 705 KM, za stanovanje i komunalne usluge 587 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 106 KM. Nabavka obuće i odjeće u prošlom mjesecu koštala je 141 KM, higijena i njega zdravlja skoro 90 KM, prevoz 200 KM, te obrazovanje i kultura 82 KM – kaže stručni saradnik za odnose sa javnošću Marijana Savić.
Dodaje da je u RS najveća prosječna plata u novembru isplaćena u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja i iznosi 1.414 KM, a najniža u oblasti građevinarstva – 639 KM.

– Prosječna neto plata u RS isplaćena u novembru 2019. godine iznosi 917 KM i veća je za sedam KM u odnosu na prosječnu platu isplaćenu u oktobru ove godine. Niske prosječne plate u novembru 2019. godine primili su radnici u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije – 653 KM, zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima – 699, kao i radnici u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i poslužvanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva, čija je prosječna novembarska plata iznosila – 661 KM. Niske plate dobili su i zaposleni u djelatnosti saobraćaja i skladištenja – 707, kao i u trgovini – 711 KM – ističe Savićeva.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: