Prodano pola zgrade ZIBL-a za plaćanje dugova

Banjalučki „Vodovod“ kupiće za 1,77 miliona KM dio zgrade Zavoda za izgradnju Banjaluka u centru grada, a kupoprodajni ugovor trebalo bi da bude potpisan do kraja sedmice.

Ovaj novac trebalo bi da bude dovoljan za plaćanje dijela obaveza i deblokadu računa ZIBL koji je blokiran već mjesecima.

Vršilac dužnosti direktora ZIBL Velimir Kukobat rekao je da već sutra ili u četvrtak očekuje realizaciju ugovora sa „Vodovodom“ koji se dugo vremena odlaže.

– Riječ je o odluci Skupštine akcionara koja se realizuje još od februra, a to je da se proda prizemlje i prvi sprat „Vodovodu“ i da se tim novcem izmire obaveze prema dobavljačima i radnicima te da pristupimo reorganizaciji preduzeća. Taj prostor ćemo prodati za oko 1,7 miliona KM što će biti dovoljno da zatvorimo neke naše trenutne obaveze i da deblokiramo račun – rekao je Kukobat.

Da je kupovina pri kraju potvrdila je i direktorka „Vodovoda“ Branka Trninić koja je istakla da se preseljenje „Vodovoda“ u nove prostorije očekuje do kraja godine.

– Naš Nadzorni odbor je prihvatio njihovu ponudu. Radi se o kupovini dvije etaže za 1,77 miliona KM. Pored toga, iznajmićemo još jednu etažu. Kada preuzmemo prostor vjerovatno ćemo morati uraditi neke promjene, tako da preseljenje očekujemo najdalje do kraja godine – kazala je ona.

Radnici nisu primili 16 plata, Kukobat optimističan

Govoreći o stanju u ZIBL Velimir Kukobat je rekao da će im nakon ove prodaje biti otvoren put za deblokadu računa i učešće na tenderima, odnosno dobijanje poslova.

Kazao je da je ZIBL već počeo da traži određene poslove te da su dobili obećanja od „Elektroprivrede“, „Elektrokrajine“, „Elektroprenosa“ i Grada Banjaluka da će im u tome pomoći.

– Imamo i dogovor sa konkurencijom da će nam u prvom periodu pomoći kako ne bismo išli sa damping cijenama. Mi već radimo neke poslove, ali ne možemo u punom kapacitetu jer nismo likvidni. Ukoliko bi se realizovala samo polovina poslova koji su dogovoreni ili su nam obećani, mi bismo imali dovoljno da isplatimo prvu platu od svog rada – kazao je Kukobat, piše Capital.

Ukupne dospele obaveze ZIBL iznose oko dva miliona KM, a značajan dio se odnosi na dugovanja prema radnicima kojima nije isplaćeno čak 16 plata, zbog čega su svi tužili firmu.

Kukobat kaže da ZIBL ima i viška radnika te da se može očekivati još otpuštanja. Trenutno zapošljavaju 54 radnika, a otkaz bi uskoro moglo da dobije njih deset.

– Kad taj broj svedemo na optimalan moći ćemo normalno da funkcionišemo. Sa našim većinskim akcionarom Gradom Banjaluka dogovorićemo u kojem pravcu ćemo ići, ali vjerujem da će desetak radnika biti višak i da ćemo im po zakonu isplatiti otpremninu i naravno, ako bude posla, nastojati da se oni što prije vrate -rekao je Kukobat.

Naglasio je da mu nije jasno zbog čega se ovoliko čekalo sa rješavanjem nagomilanih problema u ZIBL. Podsjetio je i da je firma imala odobrenu garanciju Grada za kredit, ali da je nikada nije iskoristila.

Istakao je i da finansijski izvještaji ne odražavaju pravo stanje u preduzeću i da će se i na tome morati raditi.

– Pored likvidnosti firme i traženja posla, jedan od najvažijih poslova će biti i usaglašavanje knjigovodstvenog sa stvarnim stanjem u firmi. Očekujem gubitak u ovoj godini, ali ćemo od 2018. imati stvarno stanje obaveza i kapitala – istakao je Kukobat.

Izvor: Capital.ba

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI