Prevoznici u problemima

Ključ u bravu od septembra najvjerovatnije čeka pojedina preduzeća koja se bave autobuskim prevozom u Republici Srpskoj, jer se nalaze na ivici egzistencije.

Jedinu nadu i izlaz iz nerentabilnog poslovanja vide u otvaranju granica Evropske unije za naše građane, kao i povratku učenika u septembru na nastavu u uobičajenom režimu.

Momčilo Sladoje, direktor “Centrotransa” iz Istočnog Sarajeva, ističe za “Nezavisne” da posluju od 1993. godine i da se nikad dosad nisu našli u ovakvoj situaciji. Bolje su, kaže, poslovali tokom rata nego sada.

“Nadamo se da će početkom školske godine biti više putnika – đaka i studenata. Ukoliko nastava bude online, mi ćemo sigurno zatvarati firmu. To nije stav, niti prognoza, nego činjenica. Ako škola ne krene, nemamo mi šta dalje čekati, nego tada počinjemo zatvarati. Još gora situacija će biti ako se nekoliko dana bude išlo u školu, a nekoliko ne. Saobraćajna preduzeća definitivno to ne mogu preživjeti i napraviće se prostor za nekoga ko će doći spolja i ući na ovo tržište”, rekao je Sladoje te pojasnio da su učenici i studenti glavni putnici na kojima su i zasnivali svoje redove vožnje.

Trenutno putnika, kako dodaje, nemaju, postoje ograničenja za turističke destinacije koje su im bile zanimljive, a od međunarodnih linija voze samo za Srbiju.

“Za Srbiju imamo svega 30 odsto putnika od broja koji prevozimo u normalnim okolnostima”, rekao je Sladoje i dodao da su kapacitet vozila smanjili tri puta, dok povećanja cijena karata nije bilo.

I Pantelija Mitrović, direktor bijeljinskog “Semberija transporta”, potvrdio je da je stanje loše, te da nemaju putnika ni aranžmana. I turistička agencija koja posluje u sklopu ovog preduzeća privremeno je zatvorena.

“Ostavili smo pet polazaka, sedmično po jednom idemo u Novi Sad i Beograd, dva puta u Beč i jednom za Berlin. Republičke linije ne vozimo uopšte, za Banjaluku i Istočno Sarajevo od marta ne vozimo, kao ni gradski prevoz”, pojasnio je Mitrović za “Nezavisne”.

On kaže da čekaju da vide kakvo će stanje biti s početkom školske godine i da li će EU pustiti turističke ulaske na njen teritorij.

“Ako se stanje ne popravi, onda ključ u bravu, ovako više ne može. I ovo što radimo, idemo na svoju štetu svaki dan. Vidjećemo ima li pomoći i od države. Svi najavljuju pomoć, a mi smo tri puta slali dopise nadležnima i nismo dobili nikakav odgovor. U slučaju da se stanje ne popravi od septembra, idemo da zatvorimo i čekamo bolja vremena”, ističe Mitrović.

U Gradskoj upravi Bijeljine kažu da nemaju mogućnost za direktnu finansijsku pomoć privatnim preduzećima.

“Grad Bijeljina je ranije sa ‘Semberija transportom’ zaključio ugovore o sufinansiranju prevoza učenika u ovoj godini i do sada je isplaćeno dva puta po 9.820 KM, ali zbog prekida nastave u školama ta plaćanja su obustavljena”, objasnili su u Gradskoj upravi Bijeljine za “Nezavisne”.

Dodaju da su u toku izgradnja nove autobuske stanice i druge aktivnosti kojima se stvara podrška saobraćajnim preduzećima, od kojih je u Bijeljini najveće “Semberija transport”.

Dejan Mijić, predsjednik Udruženja saobraćaja i veza RS, kaže za “Nezavisne” da je uspostavljen vrlo mali broj linija od onih koje su saobraćale prije pandemije, a i ono što se trenutno vozi, ide redukovanim režimom. Prema njegovim informacijama, broj putnika na gradskim, međugradskim i međunarodnim linijama je izuzetno mali.

“Za inostranstvo vozimo, ali je to neisplativo, bukvalno se održavaju polasci kako bismo održali linije. Broj putnika je mali i sve je nerentabilno, pa su prevoznici na granici zatvaranja. Mnogi razmišljaju o tome”, rekao je Mijić.

Dobili su, dodaje, ohrabrujuću informaciju da je Vlada RS odobrila platu za takve firme od 520 KM za maj, te da imaju obećanja za pomoć.

Mijić, koji je direktor i banjalučkog “Autoprevoza”, kaže da je ohrabrujuće što pomaže Vlada RS, te da se nada će uz pomoć Vlade i svojim mjerama uspjeti preživjeti ovu situaciju.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI