Preminuo doktor Slobodan Janković

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske saopštio je da je juče preminuo doktor Slobodan Janković.

Uvaženi ljekar i književnik rođen je 1935. godine u Vrbljanima (nekada opština Ključ, sada Ribnik, Republika Srpska). Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1962. godine. Specijalizaciju iz interne medicine završio je 1972. godine.

Do dolaska u Regionalni medicinski centar Banjaluka 1974. godine, kada je postavljen za šefa Pulmološkog odsjeka Pneumoftiziološke službe, radio je kao upravnik Doma zdravlja u Ključu i upravnik Zdravstvene stanice u Laktašima.

Počasno zvanje primarijusa stekao je 1979. godine. Magistrirao je 1984. godine, a doktorirao 1986. godine, postavši tako prvi doktor medicinskih nauka u Pneumoftiziološkoj službi. Obavljao je dužnost načelnika Pneumoftiziološke službe, načelnika Klinike za plućne bolesti i upravnika OOUR Interne grane medicine. Bio je vanredni profesor Medicinskog fakulteta u Banjaluci na Katedri interne medicine. Objavio je 40 stručnih i 10 naučnih radova. Bio je predsjednik Udruženja književnika RS, Podružnica Banjaluka. Njegov književni opus činile su pripovijetke, romani, zbirke humoreski i romani za djecu. Bio je predsjednik Uređivačkog odbora u izradi monografije “Univerzitetski klinički centar RS” i autor priloga o “Klinici za plućne bolesti”.

Komemorativna sjednica povodom smrti prof. dr Slobodana Jankovića biće održana sutra, 13. decembra, u 11 časova u amfiteatru Medicinskog fakulteta (zgrada Maternitea, Paprikovac). Sahrana će biti obavljena u subota, 14. decembra, 12.30 na groblju “Sveti Pantelija” u Banjaluci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI