Predstava “Sinovi umiru prvi” dobili nagradu za najbolji dramski tekst

Predstava “Sinovi umiru prvi” Narodnog pozorišta Republike Srpske dobila je nagradu za najbolji dramski tekst na 31. Pozorišnom festivalu u Baru.

Žiri u sastavu Dragana Tripković, dramaturg, Pavle Ilić, glumac, Zoran Rakočević, reditelj, donio je odluku o dodjeli nagrada za umjetnička ostvarenja u takmičarskoj selekciji pozorišnog programa 31. Barskog ljetopisa: Za najbolji savremeni dramski tekst, proglašen je tekst  – Mate Matišića, Sinovi umiru prvi“, u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke i režiji Marka Misirače iz dramatuđku obradu teksta od strane Ivana Velisavljevića

Nagrada se dodjeljuje za dobro skrojen dramski tekst koji nosi mnoge žanrovske potencijale, kombinujući klasičnu dramsku formu sa savremenim tematsko-idejnim crnohumornim otklonom od ratnog nasljeđa regiona.

Naime, radnja originalnog teksta odvija se u selu Ričice, kod Imotskog, u Dalmatinskoj Zagori 2002. godine, sedam godina poslije rata i dvije godine poslije smrti Franje Tuđmana, dok je adaptirani komad smješten u selo Rekavice u blizinu Banjaluke i godinu 2008. – trinaestu od kako je prestao rat i drugu od kako je umro Slobodan Milošević.

I u prvom i u drugom slučaju drama prati siromašno selo pred izumiranjem, očajne, bijesne i ostarjele roditelje koje traže kosti ili bilo kakve tragove svoje djece nestale u ratu dok im sve to mafija želi prodati. Tu su i ratni veterani, branitelji, borci u invalidskoj penziji sa PTSP-om i drugim traumama, strahovima, krivicom i depresijom iz rata o kojima se ne smije govoriti.

Muziku za predstavu je radila grupa “Sopot”, dok scenografiju i kostimografiju potpisuju Dragana Purković-Macan, odnosno Jelena Vidović.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: