Predstava “Banović Strahinja” gostuje u NPRS

U ponedjeljak 10. decembra u Narodnom pozorištu Republike Srpske gostuje predstava „Banović Strahinja“ nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini (sa privremenim sjedištem u Gračanici), i Šabačkog pozorišta. Predstava će biti izvedena na Velikoj sceni NPRS sa početkom u 20.00 časova.

„Banović Strahinja»

Autor: Borislav Mihajlović Mihiz

Adaptacija, režija i scenski prostor: Nebojša Bradić

Kostimograf: Marina Vukasović- Medenica

Lica:

Banović Strahinja: Nebojša Đorđević
Jug Bogdan: Zoran Karajić
Vojin Jugović: Milan Vasić
Boško Jugović: Dušan Simić
Sluga Milutin: Igor Damnjanović
Žena: Milena Jakšić
Majka Jugovića: Anika Grujić
Kamermani: Uroš Novović , Marko Panajotović

U Banović Strahinji, najboljoj drami Borislava Mihajlovića Mihiza, individualistički bunt protiv autoriteta, potreba čoveka da sačuva sebe pred surovim nasrtajima društvenih konvencija, politike i istorije i u našem vremenu doživljava puni odjek. Priča je to o pojedincu koji dopušta istoriji da se odvija onako kako je zapisano u udžbenicima, ali ne dopušta da politički razlog prevlada njegovo lično moralno uverenje. U svetu u kome dominiraju čvrsta ruka i bezobzirna volja, i u kojem trijumfuje populizam , “Učini kao Strahinjić” još uvek ima snažno etičko uporište.

Otmica žene često prethodi ratničkim sukobima i bitkama. Otmica Lepe Jelene zahteva Menelajevu osvetu i tako otpočinje Trojanski rat. Postoji neka logika da uoči velikih sukoba dolazi do kobnih otmica i pljački, koje pojačavaju mržnju i žeđ za osvetom. Drama „Banović Strahinja“ se događa u predvečerje Kosovskog boja. Važnost događaja proisticala je iz procene da je u njemu sve bilo na kocki: opstanak, život i smrt, trajanje balkanskih naroda. Ta slika jednog moćnog carstva koje ima da se sruši, sa dilemom koju Borislav Mihajlović u tom raspadanju hoće da obelodani, zvuči u njegovoj viziji kao upozorenje kome on posuđuje sav retorski žar. Pozorište ima obavezu da oduži dug tradiciji i da osveštane vrednosti ponovo ispita i sagleda sa svešću, razumevanjem i maštom modernog čoveka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: