Povećane cijene novih stanova

Znatno je povećana cijena novih prodatih završenih stanova u četiri grada u Srpskoj, a najviši skok zabilježen je u Zvorniku, gdje je kvadrat za godinu dana poskupio za 301 marku.

Naime, u tom gradu je u drugom kvartalu 2020. stan po kvadratnom metru plaćan 1.142 marke, a u drugom tromjesečju ove godine koštao je 1.443 KM.

Istovremeno, u Republičkom zavodu za statistiku za “Nezavisne novine” je potvrđeno da je u Banjaluci kvadrat otišao sa 1.956 na 2.112, a u Doboju sa 1.310 na 1.565 maraka.

Kada je riječ o Istočnom Sarajevu, zabilježena je prodaja u Istočnom Novom Sarajevu, Palama i Istočnoj Ilidži, te je kvadratni metar u drugom kvartalu prošle godine koštao 1.281, a ove 1.475 KM.

U Gradišci je u prvom tromjesečju prošle godine po kvadratu trebalo izdvojiti 1.177 KM, dok u istom periodu ove godine nije prodat nijedan završeni novi stan, baš kao ni u Prijedoru, gdje je 2020. za kvadrat trebalo iskeširati, u prosjeku, 1.590 maraka.

Dva grada u kojima je, prema računici statističara, smanjena cijena kvadrata jesu Bijeljina i Trebinje. U srcu Semberije zabilježen je pad sa 1.616 na 1.585, a u gradu na Trebišnjici sa 1.930 na 1.856 KM.

Dragovan Petrović iz Pokreta potrošača Republike Srpske naglašava da je potražnja veća u odnosu na ranije godine, a najviše su, prema njegovim riječima, na to uticali naši radnici zaposleni u inostranstvu, koji kupuju stanove u većim gradovima u Srpskoj, poput Banjaluke i Doboja.

“Kamatne stope na oročenu štednju su niske i u takvoj situaciji najsigurnije je ulagati u nekretnine. Naši radnici zaposleni u inostranstvu nakon godinu dana došli su jer to ranije nisu mogli učiniti zbog korone pa traže stanove. Osim toga, i mladi kupuju tako što podignu kredite”, rekao je Petrović za “Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, onima koji ovdje žive, a nisu stambeno zbrinuti, a pogotovo porodicama gdje dvoje rade, sigurno se više isplati kupiti stan nego plaćati kiriju, odnosno stanovati privatno.

“Rata je u takvim situacijama skoro jednaka dažbinama za stanarinu. Sigurno je da postoji opravdanje i računica da se ide u kredit i kupi svoj stan, nego da se bude podstanar”, rekao je Petrović.

Prema iskustvima statističara, kada je riječ o cijeni stanova, na nju dominantno utiče nekoliko faktora.

“Lokacija zgrade i kvalitet gradnje su dva osnovna faktora koja utiču na prosječnu cijenu u svim gradovima, što naročito treba imati u vidu kada je riječ o višoj ili nižoj prosječnoj cijeni u pojedinim tromjesečjima”, rekli su iz Republičkog zavoda za statistiku.

I zaista, došlo je i do povećane potražnje. Naime, broj prodatih završenih novih stanova u Republici Srpskoj u drugom tromjesečju 2021. godine veći je u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine za 11,2 odsto.

“Prosječna cijena prodatih novih stanova u drugom tromjesečju 2021. godine u odnosu na drugo tromjesečje 2020. godine viša je za 8,1 odsto i u odnosu na prosječnu cijenu prodatih novih stanova u 2020. godini viša je za sedam procenata”, naveli su iz Republičkog zavoda za statistiku.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI