Povećan broj saobraćajnih nesreća

Ilija Smiljanić, inspektor za bezbjednost saobraćaja, sektor policije PU Banjaluka, rekao je da u 2023. godini došlo do povećanja broja saobraćajnih nesreća u odnosu na 2022.
To povećanje se najviše odnosi sa nesreće sa materijalnom štetom.

– Međutim došlo je do povećanja nesreća sa posljedicama po ljude, ali ukupno gledano možemo biti zadovoljni, stanje bezbjednosti saobraćaja možemo ocijeniti kao zadovoljavajuće na području PU Banjaluka – izjavio je Smiljanić za ATV jutro.

Prošle godine na području grada Banjaluka dogodilo se 3.838 saobraćajnih nesreća, a u 96 su učestvovali sami pješaci. Od tih 96, 21 se dogodila na obilježenom pješačkom prelazu ili semaforu.

– U 11 saobraćajnih nesreća pješaci su odgovorni za nastanak nezgode, dok u ostalih 85 su odgovorni vozači – rekao je Smiljanić.
On je rekao da je alkohol u manjoj mjeri zastupljen kao uzrok saobraćajnih nesreća. Od ukupnog broja nesreća zastupljen je procentualno 4,29 odsto, a u nesrećama u kojima su učestvovali pješaci 4,16 odsto.

– Pješaci prilikom svakog prelaska kolovoza treba da obrate pažnju na vozila koja se kreću. Greške koje su uzrok saobraćajne nesreće su nepridržavanje potrebnog rastojanja, prvenstvo prolaza, vožnja unazad i neprilagođena brzina uslovima i stanju na putevima, te određen procenat je upravljanje pod dejstvom alkohola – rekao je Smiljanić.

Najzastupljeniji prekršaji su prekoračenje dozvoljene

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI