Oštećeno i porušeno više od 700 saobraćajnih znakova

Pored štete na saobraćajnoj signalizaciji koja nastaje usljed saobraćajnih nezgoda, za Banjaluku dodatni problem predstavlja i sve češće uništavanje saobraćajne signalizacije od strane nesavjesnih građana.
Tako, prema riječima nadležnih iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve, u protekloj 2023. godini uništeno je ili oštećeno preko 200 saobraćajnih znakova, 55 saobraćajnih ogledala, 10 svjetlećih saobraćajnih znakova sa LED rasvjetom, a porušeno je više od 500 znakova.

– U 2023. godini samo za zamjenu uništene i oštećene saobraćajne signalizacije utrošeno je preko 100.000 KM – potvrdili su u ovom odeljenju Gradske uprave Banjaluka.

Dodaju da negativne pojave vandalskog uništavanja saobraćajnih znakova i ostale signalizacija od strane pojedinaca i grupa, nažalost, nemaju tendenciju opadanja i pored svakodnevnih apela i upozorenja.

-U posljednje vrijeme sve češća je pojava ispisivanja različitih poruka na saobraćajnim znakovima, pri čemu se koriste permanentni markeri, te nije moguće očistiti znakove bez oštećenja, što dovodi do potrebe za zamjenom istih, a samim tim povećavaju se i troškovi održavanja – pojasnili su oni.
U 2023. godini ovo odjeljenje primijetilo je i nešto češće uništavanje saobraćajnih ogledala.

-Saobraćajna signalizacija je postala predmet konstantnog uništavanja na razne načine, od ispisivanja grafita, lijepljenja naljepnica, rušenja, pa do lomljenja i totalnog uništavanja, a u nekoliko navrata je dolazilo i do otuđivanja pojedinih saobraćajnih znakova, o čemu je obavještavana i nadležna policijska stanica- kaži u Gradskoj upravi.

Kako dodaju, u skladu sa Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima, zabranjeno je neovlašteno uklanjanje i oštećivanje saobraćajnih znakova i opreme puta ili izmjena značenja saobraćajnih znakova i propisana je novčana kazna za ovaj prekršaj.

–Međutim, ove pojave i pored apela i upozorenja nemaju tendenciju opadanja, a posljedice ovog vandalskog ponašanja mogu biti tragične, jer neovlaštenim uklanjanjem, odnosno oštećivanjem – uništavanjem, vozači nemaju informaciju koja im je neophodna za bezbjedno kretanje, dolazi do saobraćajnih nezgoda i tragičnih posljedica – zaključili su oni, a prenose Nezavisne novine.

Prema riječima jedne Banjalučanke, u gradu se često može ugledati oštećen znak.
-Ne razumijem ovakve postupke građana. To je zajednička imovina koja saobraćaj čini bezbjednijim, ali isto tako trebalo bi da bude ažurnija i sama popravka znakova koji su oštećeni -kazala je ona, te dodala da pojedini znakovi leže pored puta mjesecima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI