“Pošte RS” ostale bez 1,7 miliona KM u sporu sa “Ekvatorom”

“Pošte Republike Srpske” ostale su bez 1,7 miliona maraka koji su potraživale od kompanije “Ekvator” Đorđe Davidovića, a po osnovu kamata i kupoprodajnog ugovora koji su imale sa tom kompanijom
Naime, “Pošte” su pred Ustavnim sudom BiH pokušale da ospore presudu Vrhovnog suda Republike Srpske iz 2018. godine, koji im je uskratio pravo na naplatu kamate. Njihova apelacija je ocijenjena kao neutemeljena.

Ova priča počinje u avgustu 2002. godine kada “Pošte” sa “Ekvatorom” ugovaraju kupovinu poslovnog prostora i parkinga u banjalučkom naselju Kumsale za šta tom preduzeću iz Laktaša plaćaju avans od nepunih 1,7 miliona KM.

Objekat je, kako stoji u sudskim spisima, kupljen bez građevinske i upotrebne dozvole, pa se “Ekvator” u kupoprodajnom ugovoru obavezao kako će neophodnu dokumentaciju pribaviti u roku od jedne godine. Ako to ne ispuni, “Pošte” su imale pravo jednostrano raskinuti ugovor, a “Ekvator” je bio dužan vratiti novac i nadoknaditi eventualnu štetu.

Međutim, niti je ugovor raskinut, niti je šteta nadoknađena, a aneks ugovora kojima je Davidoviću produžavan rok za pribavljanje dozvola je potpisan čak sedam puta.

Da stvar bude interesantnija umjesto da “Pošte” prekinu tu agoniju, sa “Ekvatorom” sklapaju novi ugovor na osnovu kojeg svoje potraživanje od 1,7 miliona kompenzuju kroz kiriju od 48.810 maraka u zgradi hotela “Ekvator-Slavija”, a koji je u vlasništvu Davidovića.

Taj prostor su “Pošte” koristile sve do 2011. godine, kada je konstantovano da je dug između “Pošta” i “Ekvatora” na taj način kompenzovan.

Međutim, to je po ocjeni “Pošta” bio dug samo po osnovu avansa, ali ne i kamata na koje su polagali pravo jer prvi ugovor nije ispunjen, a koje iznose isto koliko i avans, 1,7 miliona KM.

Osnovni i Okružni sud su presudili u korist “Pošta”. ali se tu ispriječio Vrhovni sud Republike Srpske, koji je imao drugačije mišljenje kada su kamate u pitanju. Smatrao je kako “Ekvator” nije imao obavezu plaćanja kamate po osnovu prvog ugovora te da je kroz kompenzaciju ispunio sve svoje obaveze prema javnom poštanskom operateru.

“Poštama” nije preostalo ništa osim da podnesu apelaciju Ustavnom sudu koji se takođe složio sa zaključkom Vrhovnog suda.

“Odbija se kao neutemeljena apelacija „Preduzeća za poštanski saobraćaj Republike Srpske“ a.d. Banja Luka podnesena protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske”, stoji u sudskoj odluci.

Izvor: Capital

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: