Poslanici NS RS podržali inicijativu novinara

Poslanici desetog saziva NS RS jednoglasni su u stavu da novinari moraju biti bolje zaštićeni od nasilnika i obećavaju da će iz skupštinskih klupa podržati inicijativu da se u zakon uvrsti odredba po kojoj bi napad na pripadnike sedme sile bio tretiran kao napad na službeno lice.

Smatraju da je posao novinara jako odgovoran te da istovremeno ne bi smio biti i opasan, pa je, kako ističu, i te kako potrebno da svaki atak na medijske radnike bude tretiran kao teže krivično djelo.

Da novinarska profesija sa sobom donosi ogromne rizike, svjedoči i nedavni pokušaj ubistva Vladimira Kovačevića, novinara RTV BN, koji još nije u potpunosti rasvijetljen. Novinarska zajednica podsjeća da je upravo vladajući SNSD, nakon ovog brutalnog napada, izašao sa stavom da će zatražiti izmjenu Krivičnog zakona.

“Tražićemo ponovo da Vlada izradi prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Krivičnog zakona i predloži ga Narodnoj skupštini po hitnom postupku. Prije toga, očekujemo da konsultuju i predstavnike novinarske zajednice, kako bismo svoju ocjenu mogli i mi dati”, ističe  Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

On pozdravlja stav poslanika koji tvrde da će ovu inicijativu podržati i ističe da je na potezu izvršna vlast kako bi se riječi sprovele u djelo.

Predstavnici Kluba novinara Banjaluka su, podsjetimo, prije nekoliko dana podijelili kolegama, ali i poslanicima, ministrima i gostima konstitutivne sjednice NS RS bedževe s natpisom “Stop nasilju nad novinarima”.

Poslanike su pozvali da usvoje izmjene zakona tako što bi se napad na novinare tretirao kao napad na službeno lice.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: