Poskupljuje putarina na autoputu “9. januar”

Putarina na autoputu “9. januar”, Banjaluka-Doboj, u narednih desetak dana koštaće vozače automobila sedam, umesto dosadašnje četiri konvertibilne marke.

Ovo je regulisano Uredbom o visini naplate putarine koju je usvojila Vlada RS. Razlog za promjenu cjenovnika je što se zatvara sistem naplate na autoputu Banjaluka-Doboj na kojem je sada u funkciji otvoren sistem naplate.

Po ovom cjenovniku, kilometar pređenog autoputa za vozače automobila koštaće oko 0,097 KM, odnosno nešto manje od deset feniga. Međutim, onaj ko bude išao za Doboj iz Banjaluke i dionicom autoputa Banjaluka-Gradiška moraće da plati dodatnih 2,5 KM jer na tom autoputu ostaje još otvoreni sistem naplate, najvjerovatnije do naredne godine.

Nadležni kažu da cijena putarine po zatvorenom sistemu zavisi od dužine pređene dionice i od klase vozila. Tako će za automobil od Banje Luke do Prnjavora putarina da košta četiri konvertibilne marke.

U iznos putarine uračunat je porez na dodatnu vrijednost (PDV). Putarina se može plaćati u konvertibilnim markama i efektivnim stranim novcem, gotovinskim plaćanjem, pretplatom i bankovnim karticama. Takođe, putarinu je moguće plaćati i putem uređaja za automatsko plaćanje putarine (TAG uređaj), a cijenu ovog uređaja, kao i popuste predviđenje za korisnike ovakvog vida plaćanja određuje Javno preduzeće „Autoputevi Republike Srpske“.

Na autoputu “9. januar” biće pet naplatnih mjesta i to : Kladari, Prnjavor, Drugovići, Laktaši i Mahovljani. Najskuplja putarina je, naravno, za korišćenje cijele dionice, dok je, recimo, tri marke putarina za vozača automobila koji na autoput uđe u Kladarima kod Doboja, a izađe u Prnjavoru.

Putarina na cijelih 72 kilometra autoputa će za automobile sa prikolicom i kedije koštaće 14 maraka, a sada je osam. Cijena za autobuse bez prikolice i za kamione do 1,3 metra visine je 21 KM, a trenutno je 12 maraka.

Tačno 35 KM plaćaće vozači kamiona sa prikolicom ili bez prikolice sa četiri ili više osovina, te autobusa sa dvoosovinskom prikolicom sa četiri ili više osovina i kamiona sa dvoosovinskom prikolicom ili karavanom sa četiri ili više osovina.

Kako je za Srpskainfo rečeno u “Autoputevima RS”, naplatne kućice na autoputu “9. januar” su postavljene i pri kraju je instaliranje opreme. Sav posao treba da bude okončan ubrzo i očekuje se da zatvoreni sistem naplate putarine počne u narednih desetak dana.

Zbog novog načina naplate putarine biće zaposleni i dodatni radnici u ovom javnom preduzeću, tačnije 25 inkasanata.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI