Poskupjela struja za industrijske proizvođače

Direktor Direkcije za snabdjevanje električnom energijom u Elektorprivredi Republike Srpske Dalibor Šipovac rekao je da je povećana cijena električne energije za industrijske proizvođače, ali da je cijena za domaćinstva ostala nepromijenjena.

“Pojedinim kategorijama kupaca cijene električne energije djelimično su uvećane, a to su proizvođači električne energije, veletrgovine i slično. Riječ je o 200 kupaca. Cijena električne energije sa najavljenim uvećanjem je u prosjeku 38 evra po megavat-času”, rekao je Šipovac novinarima.

On je naveo da i pored uvećanja ove cijene nisu tržišne, nego su značajno niže.

“Kategorije bolnica, vodovoda i velika većina privrednih subjekata nisu obuhvaćena povećanjem”, rekao je Šipovac.

On je naveo da je neminovan proces otvaranja tržišta električne energije sa kojim Republika Srpska kasni već par godina.

Kako je objasnio, s tim u vezi u skladu sa Trećim energetskim paketom, zakonom o električnoj energiji, izdatim licencama od Regulatorne komisije za energetiku Srpske, matično preduzeće od elektrodistributivnih preduzeća preuzima snabdijevanje kupaca na naponskim nivoima od 110, 35 i 10 kilovata po tržišnim uslovima.

“Ugovore smo ponudili prema 1.073 kupca i isti su u fazi potpisivanja. Kupci mogu slobodno da biraju snabdjevača na tržištu i nisu u obavezi da prihvate ponudu Elektroprivrede Republike Srpske”, rekao je Šipovac.

On je dodao da su ugovori ponuđeni na period od 1. septembra do 31. decembra.

“Prema našim saznanjima u Federaciji BiH ta cijena je veća za više od 30 odsto, a u Srbiji za više od 50 odsto. Cijena na berzama električne energije je preko 60 evra po megavat-času”, rekao je Šipovac.

Izvor: Srna

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI