Poskupio i ogrev

Snijeg i hladno vrijeme povećali su cijenu ogrevnog drveta, tako da kupci za jednu paletu treba da izdvoje do 210 KM, potvrdili su u pilanama.

Građani tokom cijele godine nabavljaju drva, a potražnja je trenutno toliko velika da ga je nestalo u nekim pilanama.

“Paleta drveta za ogrev, u kojoj se nalazi 1,70 metara kubnih, tokom ljetnog perioda koštala je 180 KM, a zbog jako hladnog vremena posljednjih nekoliko dana je poskupjela, tako da kupci sada za nju treba da odvoje 210 KM”, rekli su u jednoj pilani.

Milan R. iz Rosulja kaže da je prije nekoliko dana kupio dvije palete drva, koje je platio 400 KM.

“U septembru prošle godine kupio sam 10 kubnih metara drveta, ali iz straha zbog hladnih dana i moguće nestašice drveta, odlučio sam da ih nabavim još”, rekao je on.

U oglasima cijene variraju, tako da se drva za ogrev mogu naći od 75 KM do 95 KM po metru kubnom, dok se paleta može naći i za 190 KM.

Sve više građana drva nabavlja u proljeće ili ljeti jer, kako kažu, tada imaju dovoljno vremena da se osuše do zime i da bolje griju.

Ima i onih koji drva nabavljaju tokom cijele godine, a razlog tome su često loše finansije, jer veliki broj građana ne može odjednom odvojiti novac za sav potreban ogrev tokom zimske sezone, nego kupuju po nekoliko metara kada imaju novca pa su tako zimi prinuđeni da drva nabavljaju po mnogo višim cijenama.

“Za jednu ogrevnu sezonu treba mi oko 15 metara kubnih drveta, tako da godišnje za drva izdvajam oko 1.125 KM”, kaže Vladimir M. iz Zalužana.

U seoskim područjima drva se mogu naći po nešto nižim cijenama, tako za jedan kubni metar narezanih drva, odnosno metarice, kupci treba da izdvoje od 60 KM do 75 KM, a za izrezana i iscijepana od pet KM do 10 KM više.

Slavko Topić, trgovac drvima, rekao je da se drva prodaju konstantno tokom cijele godine, a da ljeti drva odjednom koliko im je potrebno za cijelu sezonu uzimaju oni koji imaju veće prihode, dok građani koji imaju manja primanja uzimaju drva tokom cijele godine.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI