Podrška za projekte UDAS-a, gradsko zemljište za urbanu poljoprivredu

Grad Banja Luka podržaće inicijativu Organizacije amputiraca „Udas“ da se osobama sa invaliditetom obezbijedi adekvatna parcela u okolini grada kako bi se, na nekomercijalnoj osnovi, mogli baviti urbanom poljoprivredom.
Tokom današnje posjete „Udasu“, gradonačelnik Igor Radojičić je naglasio da će uskoro biti ponuđena lokacija na kojoj bi ova organizacija, ali i druga udruženja građana, imala mogućnost da se bave urbanom poljoprivredom. On je naglasio da Banja Luka ulazi u veliki projekat aktivnog upravljanja imovinom gdje će gradsku imovinu, prije svega zemljište, nastojati korisgtiti na racionalniji i kvalitetniji način, pogotovo ako se radi o poljoprivrednom zemljištu.

– Osnovni cilj je da poljoprivredno zemljište, koje je u vlasništvu Grada, stavimo u funkciju dobrobiti građana, odnosno da zemljište ne bude zapušteno. Imamo lijepo iskustvo sa gradskim baštama, što je zaista jedan odličan primjer – naveo je Radojičić.

Kad je riječ o pomoći osobama sa ivaliditetom, Radojičić je dodao da je Grad pred potpisom novog sedmogodišnjeg ugovora sa prevoznicima u javnom gradskom prevozu i da će biti uvedeni novi standardi.

– Jedan od novih standarda koje smo postavili pred prevoznike jeste da u roku, ne dužem od pet godina, svi autobusi budu prilagođeni osobama sa invaliditetom odnosno da imaju ulaznu rampu – istakao je Radojičić.

Predsjednik „Udasa“, Željko Volaš, izjavio je da ova organizacija, zajedno sa Gradskom upravom i međunarodnim organizacijama, konstantno radi na poboljšanjeu uslova života osoba sa invalididtetom.

– Zajedno radimo na jačanju kapaciteta udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom, građanskom učešću ovih opsoba u donošenju odluka, praćenju politika koje donosi Grad, a tiču se ove populacije. Naš cilj je jačanje uloge građana i organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditetom, a ukidanje barijera je jedna od ključnih mjera za uključivanje ovih ljudi u redovne životne aktivnosti – zaključio je Volaš.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI