Počeo prvi Invest forum

Prvi Invest forum “Iskoristi priliku – investiraj u Srpsku” počeo je danas u Banjaluci, a učešće je potvrdilo više od 70 kompanija iz 22 zemlje svijeta.

Dražen Vrhovac, vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske (IRB RS), istakao je da je ovaj događaj kruna aktivnosti koje IRB dvije godine sprovodi na promociji Republike Srpske u inostranstvu.

“Forumom je potvrđeno da smo uradili ozbiljan i ogroman posao i da velike kompanije žele da ulažu u Srpsku”, rekao Vrhovac.

On je rekao da će Forum biti prilika za uspostavljanje veza sa investitorima koji su se opredijelili da ulažu u Republiku Srpsku.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je održavanje prvog “Invest foruma” u Banjaluci dokaz da Srpska apsolutno nije u izolaciji i blokadi, već da je poželjna destinacija za strane i domaće investitore.

Višković je u obraćanju na forumu rekao da se time ruše i demantuju određeni stereotipi, te pozvao investitore da iskoriste priliku da ulažu u Republiku pod izuzetno povoljnim uslovima.

On je istakao povoljnu poresku politiku Srpske, geografski položaj, podsticaje za privredu i njen tehnološki razvoj, nisku cijenu energenata i slično.

“Republika Srpska je apsolutno spremna za strane investitore. Naša poreska politika je najpovoljnija u Evropi i šire, podstičemo privrednike i s njima sarađujemo i na planu povećanja plata i kako bismo zadržali radnike na ovim prostorima”, rekao je Višković.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, napisao je na društvenoj mreži “Iks” da je “Invest forum” dobra prilika da se pokaže da je Srpska sigurno mjesto za pokretanje biznisa i razvoj privrednih projekata.

“Pored političkog pritiska od dijela međunarodne zajednice, Srpska pokazuje veoma dobre makroekonomske pokazatelje i redovno izmirujemo sve svoje obaveze, što je nedavno potvrđeno stabilnim kreditnim rejtingom”, naveo je Dodik.

On je dao obećanje da će institucije Srpske biti na raspolaganju investitorima iz regije i svijeta.

Forum “Iskoristi priliku – investiraj u Srpsku” organizuju se u saradnji Vlade Republike Srpske i Investiciono-razvojne banke (IRB) Srpske.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI