Mostovi u Motikama i Dervišima grade se više od pola godine

Mostovi u Motikama i Dervišima grade se skoro pola godine, a kraj radova još uvijek nije ni na vidiku.
Rok za završetak radova na izgradnji mosta u Motikama je prošao prije mjesec dana, dok u Dervišima još nije, ali je izvjesno da i u ovom naselju radovi neće biti završeni u planiranom roku.

Mještani ova dva naselja kažu da više ne mogu trpiti prazna obećanja, ali ni problem u saobraćaju.

Izgradnja novog mosta u Motikama počela je u maju, a tada je rečeno da će trebati 85 dana da se on završi. Prostom računicom, 85 dana je nepuna tri mjeseca, što znači da je krajnji rok prošao u avgustu.

Otprilike, manje od 10 metara mosta, gradi se više od četiri mjeseca, a od prvobitne najave za privremeni most prošlo je skoro devet mjeseci.
Na putu od Petrićevca prema Motikama kilometar prije mosta, asfaltiran je samo jedan sloj za skoro 9 mjeseci. Šahtovi na svakom koraku, veličine nekoliko centimetara i malom nepažnjom, vozači mogu oštetiti automobile, pa i teže se povrijediti.

Prilaskom do samog mjesta gdje se gradi most, nekoliko radnika je bilo prisutno. Na pitanje kada je u planu da se ovo sve završi, nisu smjeli da komentarišu bez nadzornika. Rekli su da oni rade samo potporni zid, a da most gradi druga firma, čije radnike nismo zatekli na gradilištu.

Prašine na svakom koraku, a mještani iz obližnih kuća negoduju da više ne mogu disati zbog nesnosne prašine koja se diže pri prolasku automobila i kamiona.

Mještanin Motika Lazar K. istakao je da ne razumije politiku gradnje ovog mosta i zašto ovoliko ona traje. Ističe da svakodnevno ovuda prolazi i da ne vidi nikakav napredak, osim što se guši u prašini.
Ovo ovako stoji konstantno. Pritom, put koji vodi do ovog mosta nije završen do kraja jer je makadam, pa osim gušenja, imamo problem sa šahtovima. Dešava se da ljudi izbuše gume ukoliko nalete na neki od šahtova – rekao je Lazar.
Slična priča je i sa mostom u Dervišima. Počela je gradnja u maju, a do danas je skinut samo most, a na licu mjesta svaki dan prisutno je samo nekoliko kamiona, bager i par radnika. Mašine više stoje nego što rade.

Petar K. koji živi tu u blizini gradilišta u Dervišima kaže da se ne radi apsolutno ništa kada je u pitanju gradnja mosta.

– Nekada se desi da bude par radnika, nekoliko kamiona i to je to. Kao da je ovo rijeka Drina pa im treba da 10 metara mosta završavaju godinu, a može se završiti ranije. O obilaznici kojom auta prolaze ne bih ni da komentarišem. Čekam samo kad će se zbog nepažnje desiti neki teži udes, jer jedva da prođu dva motora, a ovuda prolaze stalno autobusi, kamioni i auta, jer drugog puta nema – ističe Petar.

Mještani Dervića i Motika očekuju neku reakciju iz Grada, jer kako kažu, eto zime, a ona će donijeti i dodatne probleme. Kažu da ih ne zanima ko su izvođači radova i očekuju od nadležnih službi Banjaluke da preuzmu stvari i poguraju izvođače radova.

Tražili smo odgovore od Grada. Zanimalo nas je ko su izvođači radova na gradnji mostova u Dervišima i Motikama. Željeli smo da saznamo zašto radovi nisu završeni, ali odgovore do zaključenja ovog broja nismo dobili.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković u julu je obišao radove, i tada je istakao da most preko reke Široke u Dervišima predstavlja jedan od pet mostova, koji grade u ovom trenutku. Kako je rekao, umjesto dosadašnjeg, starog, dotrajalog i uskog dobićemo jedan savremeni most, koji odgovara važnosti ovog puta, koji povezuje ne samo velika banjalučka naselja, nego i ona prema Laktašima.

– Ovaj most smo prepoznali kao prioritetan, jer ovdje niste imali ni trotoar, ni biciklističke staze, sve ono što ima dionica puta prije i poslije. Ovo je bilo tako rizično, usko grlo, koje je opasno za sve pješake – rekao je Stanivuković dodajući da će se uz ovaj dio puta prema Trnu raditi trotoar, važan zajednički projekat sa Vladom Republike Srpske.

Dodao je da je vrijednost novog mosta u Dervišima oko pola miliona KM, a da će se nastojati da radovi budu okončani i prije zadanog roka od šest mjeseci.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI