Počelo potpisivanje peticije za besplatne udžbenike

Peticija za besplatne udžbenike za osnovne škole u RS pokrenuta je danas u Banjaluci. Ovu peticiju pokrenuo je atletičar i aktivista Duško Tadić iz Banjaluke.

Duško Tadić rekao je da je podrška za ovu ideju došla od mnogih građana i političara, pa je zbog toga krenula i njena inicijativa prema Narodnoj skupštini RS.

“Mnoge političke partije podržale su ovu ideju, pa očekujemo da u što skorije vrijeme prikupimo 3.000 potpisa koji su nam potrebni za ovu peticiju da bismo išli prema novom zakonu. Tražimo da se svoj djeci obezbijede besplatni udžbenici”, rekao je Tadić.

On je dodao da je dio političara prepoznao ovu ideju, a trudiće se da i drugi političari prepoznaju potrebu za ovim, jer je riječ o nečemu što je jako važno za sve građane RS.

“Ovo je tek početak, mi ne planiramo stati dok se ova ideja ne realizuje. Da bi se ideja o besplatnim udžebnicima realizovala potrebno je između 10 do 12 miliona KM godišnje, ali postoji mogućnost da se rade kvalitetniji udžebnici koji bi se mogli koristiti više godina samo bi se godišnje dopunjavale knjige koje su uništene i ne mogu se koristiti”, kaže Tadić.

Tadić je rekao da je važno podržati ovu ideju zbog budućnosti djece i omladine.

“Svi znamo da je ovdje teška ekonomska situacija za većinu građana, a osnovna škola je obavezna stvar tako da država treba da se pobrine da skine bar neki teret roditeljima kada je obrazovanje u pitanju. Roditelji pored udžbenika plaćaju odjeću, pribor za školu, ishranu, a neki i prevoz za djecu do škole i sve je to veoma skupo”, ističe Tadić.

Osnovne škole u Republici Srpskoj pohađa 91.500 učenika, a cijena jednog kompleta udžbenika je od 86 do 188 KM.

Peticija se može potpisati na Trgu Krajine narednih sedam dana u periodu od 10 do 17 časova.

Izvor: Buka

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: