Počela sanacija klizišta kod Zelenog mosta

Nakon 6 mjeseci od pojave velikog klizišta pored novoizgrađenog Zelenog mosta u Banjaluci, počeli su pripremni radovi za njegovu trajnu sanaciju.
Iz Fonda solidarnosti RS obezbijeđeno je 820.000 KM za realizaciju ovog projekta na obali Vrbasa, a ovih dana su započeli pripremni radovi na sanaciji klizišta.

U toku su ispitivanja terena i priprema projektne dokumentacije, potvrđeno je Gradu u JU „Vode Srpske“, koje je zaduženo za ovaj projekat. Kako dodaju, o svim aktivnostima je obaviještena uprava HE „Bočac“, a sve u cilju obezbjeđenja uslova izvođenja radova na ovoj lokaciji.

– Uporedo s tim, na terenu su počeli pripremni radovi, što podrazumijeva uklanjanje visokog rastinja, te bušenja za geološke radove. U daljem slijedu radova biće izvedeno geodetsko snimanje terena, te izrada projektne dokumentacije na osnovu koje će se sanirati klizište – ističe šef područne kancelarije JU „Vode Srpske“ u Banjaluci David Latinović, objavljeno je na sajtu Gradske uprave.

Međutim, na naša pitanja koliko bi trebala trajati sanacija, kao i da li je eventualno utvrđeno šta je uzrok nastanka klizišta na ovoj lokaciji, iz “Voda Srpske” nisu odgovorili.
Klizište na lijevoj obali Vrbasa pojavilo se prošlog septembra, dva mjeseca nakon svečanog otvaranja novog mosta u naselju Kočićev vijenac. Klizište je privremeno sanirano krajem godine kako bi se spriječilo dalje pomjeranje tla.

Prema prvim izjavama iz Gradske uprave Banjaluka, pojava ovog klizišta je usko povezana sa izgradnjom novog Zelenog mosta, a spominjala se i mogućnost da će Grad tražiti naknadu od firme koja je bila zadužena za gradnju mosta. Radove je izvodilo preduzeće “Prijedorputevi”.

– Izvođač radova je trebao proširiti korito na toj lokaciji, odnosno da se formira matica s jedne na drugu stranu i da se vrati u prvobitno stanje – rekli su ranije u Odjeljenju za inspekcijske poslove.

Od tada, međutim, nadležni se nisu oglašavali o uzrocima pojave klizišta i ko snosi odgovornost za to, a naša redakcija je i ovaj put ostala uskraćena za odgovor iz Gradske uprave na ovu temu.

– Koliko je samo kamiona prošlo ovuda, pravili su put da se mogu spuštati, ali šta se samo uradilo od Vrbasa, to je strašno. Nema više naše obale do koje smo mogli sići stepenicama. Odjednom je Vrbas, koji nikad takav nije bio, postao dubok pet metara – rekla nam je ranije penzionerka koja stanuje u blizini klizišta.

Gradnja novog Zelenog mosta jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata u posljednjem periodu u Banjaluci. Novi most dugačak je 80, a širok 14 metara, sa dvije saobraćajne trake, pješačke i biciklističke staze, rasvjetom i vidikovcem. Izgradnja je koštala više od 2 miliona maraka.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI