Počela rekonstrukcija starog mosta u Trapistima

Na zadovoljstvo mnogobrojnih Banjalučana, počela je rekonstrukcija starog mosta u naselju Trapisti, a radove je danas obišao i gradonačelnik Draško Stanivuković.

Kako je poručio, ovo je mjesto odakle je Banja Luka i potekla, te kao takvo ima izuzetno značajno mjesto u istoriji našeg grada.

-Na ovoj lokaciji zasijala je i prva sijalica na Balkanu, struja je došla mnogo ranije nego što je to bio slučaj u drugim, razvijenijim gradovima. Ipak, kroz neko vrijeme ljudi su nažalost zaboravili da Trapisti postoje. Mi želimo da idemo naprijed, ali želimo istovremeno i da se vrćamo onome što za nas predstavlja tradiciju, identitet i što je dio Banje Luke. Naš grad nije prepoznatljiv bez Trapista, posebno ne bez ovog mosta koji je sagrađen prije 118 godina – rekao je gradonačelnik.

Dodao je da decenijama niko nije imao sluha za obnovu ovog mosta, iako je to za mještane ovog dijela grada bilo od velikog značaja.

-Mi izdvajamo pola miliona KM za potpunu rehabilitaciju ovog mosta, da dobije novo ruho, novo osvjetljenje. Moramo da vratimo značaj Trapistima. Pregovaramo i sa „Banjalučkom pivarom“ da se modernizuje pivara, bićemo istrajni prema preduzeću „Elektrokrajina“ da od hidrocentrale napravimo muzej. Sa ovim mostom, šetalištima, parkovima, svime onim što ćemo raditi ovdje, Traspiti će kroz par godina biti najposjećenije mjesto – poručio je gradonačelnik.

Savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo rekla je da je rekonstrukcija ovog mosta samo jedan dio većeg cilja ove gradske administracije.

-Sve ovo radimo radi turističke valorizacije svih naših potencijala koje posjedujemo na ovoj lokaciji. Od najavljenih radova prije nekoliko mjeseci, uradili smo mnogo toga. Završen je idejni projekat za uređenje jednog parka na ovoj lokaciji, uputili smo zahtjev Poljoprivrednom institutu za odobrenje da taj park i napravimo. Sa druge strane, sa „Banjalučkom pivarom“ su otvoreni pregovori da oni urede prostor oko mosta, a koji se nalazi pored pivare – rekla je savjetnica Šukalo.

Dodatno, naglasila je kako je ovo treća najposjećenija destinacija u Banjoj Luci, ali je iskoristila i priliku da dodatno uputi apel prema republičkim institucijama.

-Želim da apelujem na Vladu Republike Srpske kada je u pitanju lokacija kod hidrocentrale. Nama je želja da to bude uređen objekat, sa jednom muzejskom postavkom, te ugostiteljskim objektom – rekla je ona.

Saradnik za privrednu i regionalnu saradnju, Nebojša Drinić poručio je kako je ovo samo još jedno u nizu gradilišta u našem gradu.

-U Trapistima vršimo rekonstrukciju mosta koji je star 118 godina, za čiju obnovu nije postojao sluh kod prethodnih gradskih administracija. Nama je cilj da probudimo taj istorijski dio u srcima Banjalučana, kako kroz fontanu, preko igrališta koje se nalazi u sklopu Sokolskog doma, pa sada i kroz rekonstruckiju mosta u Trapistima. Ovo će biti jedna od najljepših razgledinica koju ćemo slati iz Banje Luke – zaključio je Drinić.

Aleksandar Šutonja, direktor kompanije „BL – best inženjering“, koja je ujedno i nosilac konzorcijuma izvođača radova, poručio je da se trenutno radi na ograđivanju gradilišta i izmještanju postojećih instalacija.

-Nakon toga, prealizimo na demontažu postojeće pješačke staze i montažu skele za pripremu antikorozivne zaštite. Rok za završetak radova je 90 dana, ali da bi radovi bili završeni u predviđenom roku, vremenski uslovi nas moraju poslužiti – rekao je on.

Jedan od mještana ovog dijela grada poručio je kako je odavno bilo vrijeme da se pristupi ovim radovima.

-Čini se kako ranije niko nije imao interes za to. Sada se konačno radi, ovo je istorijski poduhvat i ovo je nešto što treba da ostane u sjećanju Banje Luke, da ostane našoj djeci – poručio je on.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI