Pažljivo sa pirotehnikom za praznike ali i alkoholom poručuju iz MUP-a

Kako bi predstojeće vaskršnje praznike proveli u bezbjednom okruženju iz MUP-a RS,  apeluju na građane da svojim ponašanjem spriječe moguće posljedice koje mogu nastati usljed prekomjernog konzumiranja alkohola, nestručnog rukovanja pirotehnikom i nezakonitom upotrebom vatrenog oružja, a za šta su i zakonima predviđene sankcije.

Posebna pažnja se skreće roditeljima da djecu upoznaju sa mogućim posljedicama nestručne upotrebe pirotehnike, tj. da petarde nisu igračke i da ne postoji bezopasna pirotehnika, a dosadašnja iskustva su pokazala da od nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima najčešće stradaju šake, prsti i oči, a u najvećem broju slučajeva se radi o dubokim povredama u kombinaciji sa opekotinama.

Članom 14. Zakonom o javnom redu i miru Republike Srpske, propisano da će se ko pali pirotehnička ili eksplozivna sredsta na mjestu i na način kojim izaziva uznemirenost građana, kazniti novčanom kaznom i to: fizičko lice od 300 do 900 KM, preduzeće ili drugo pravno lice od 2.000 do 6.000 KM,  a odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu od 400 do 1.000 KM.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: