Otvorena „Jesenja sonata“

Koncertom renomiranog beogradskog kamernog ansambla „Gudači Svetog Đorđa“ sa tradicijom dugom pune tri decenije, sinoć, u prepunoj Koncertnoj dvorani Banskog dvora otvoren je Šesti internacionalni muzički festival „Jesenja sonata“.

Festival je otvoren kompozicijama Edvarda Griga, Antonija Vivaldija i Dmitrija Šostakoviča u izvođenju ovog reprezentativnog ansambla koji iza sebe ima preko 1.600 koncertnih nastupa u zemlji i inostranstvu, a u ovom nastupu, sudeći po rekacijama, uživala je publika u Banskom dvoru.

Umjetnički direktor i šef dirigent ansambla „Gudači Svetog Đorđa“ je svjetski priznati umjetnik i najuspešniji srpski dirigent današnjice Srboljub Dinić, a koncertmajstor na ovom koncertu bila je Mina Mendelson.

-Velika nam je čast što smo pozvani da otvorimo jedan ovako značajan festival, koji je iz godine u godinu sve bolji i bolji i kvalitetniji, što sa programom, što sa solistima i umetnicima koji dolaze. Program koji smo izveli večeras bio je vrlo interesantan, nadamo se da smo opravdali očekivanja publike i organizatora – kazao je Ljubomir Milanović.

Članove orkestra čine prve violine – Staša Žikić, Martina Miler, Ivan Otašević, druge violine – Violeta Ćirić,Katarina Vasiljević, Nikola Božić, viole – Ljubomir Milanović, Maja Milanović, Jovana Kovačević – violončela Dejan Mitrović, Ivan Jarić i kobtrabas Filip Dokljanov.

Njihov repertoar obuhvataju djela iz različitih stilskih epoha od baroka do savremene muzike. Na repertoaru im se uvijek nalaze i kompozicije srpskih autora, među kojima je i značajan broj njih koje su namjenski komponovanje i posvećene upravo ovom ansamblu. Njihov muzički profil, posvećenost i entuzijazam stvorili su srdačne veze sa solistima, dirigentima i kompozitorima.

-Ponosni smo što je Jesenja sonata, manifestacija koja je u prethodnom periodu snažno odjeknula u čitavom regionu, dobivši izuzetno pozitivne recenzije od strane muzičke kritike, te veliku podršku publike koja nam je kroz maksimalnu posjećenost svih festivalskih programa, pokazala da se nalazimo na pravom putu i da umjetnička muzika itekako ima svoje posjetioce, ukoliko im se ponudi kvalitet i adekvatna promocija pripremljenog programa – kazao je direktor Banskog dvora, Mladen Matović.

Drugog dana festivala, u četvrtak 5. oktobra, predstaviće nam se KUGONI TRIO/ KUGONI TRIO iz Belgije. KUGONI TRIO čine tri ostvarena i višestruko nagrađivana belgijska muzička umjetnika – pijanista Bert Koh /Bert Koch, violinista Nikolas Dupon/Nicolas Dupont i saksofonista Kurt Bertels/Kurt Bertels.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: