Otvorena izložba velike srpske slikarke Nadežde Petrović „Modernost i nacija“

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske sinoć je svečano otvorena izložba velike srpske slikarke Nadežde Petrović „Modernost i nacija“, a koja je priređena povodom 150 godina od njenog rođenja.

Ovom događaju prisustvovali su i predstavnici Grada, predvođeni savjetnicom gradonačelnika Mirnom Savić – Banjac, koja je poručila kako je upravo Nadežda Petrović ostavila neizbrisiv trag, ne samo u oblasti slikarstva.

-Nadežda Petrović bila je izuzetno značajna ličnost, ne samo u oblasti slikarstva i umjetnosti, nego i u pomjeranju granica. Bila je hrabra, požrtvovana i iza sebe je ostavila neizbrisiv trag. Ponosni smo što se upravo u Banjoj Luci otvorila ova izložbena postavka u saradnji sa vrlo značajnim institucijama, prvenstveno iz Srbije – naglasila je Savić – Banjac, iskoristivši priliku da pozove sve da posjete ovu značajnu izložbenu postavku.

Izložbu „Modernost i nacija“ otvorila je ministrica prosvjete i kulture Željka Stojičić, a prisutnima su se obratile direktorica MSURS Sarita Vujković, direktorica Narodnog muzeja Srbije Bojana Borić Brešković i Danijela Vanušić, te pomoćnica ministra za kulturno nasljeđe i digitalizaciju Republike Srbije koje istakle značaj saradnje ovih važnih institucija kulture i stvaranja ključnih vrijednosti u kulturi i umjetnosti Republike Srbije i Republike Srpske.

Ova izložbena postavka se organizuje u saradnji sa Narodnim Muzejom Srbije i predstavlja njihov najznačajniji izložbeni projekat u ovoj godini, koji je iniciran od strane Ministarstva kulture Srbije, budući da je izvršni savjet Unesko-a izabrao Nadeždu Petrović za Unesko ličnost 2023. godine.

Podsjećamo, Nadežda Petrović je među velikanima srpskog slikarstva koji su ostavili neizbrisiv trag u Srbiji krajem 19. i 20. vijeka.

Školovala se u Beograd i Minhenu, pisala je likovne kritike, bila je veliki humanitarac i dobrotvor, učestvovala je u osnivanju humanitarne organizacije Kolo srpskih sestara, te vođena idejom kulturnog ujedinjenja Južnih Slovena bila je inicijator pokretanja Prve jugoslovenske izložbe i umjetničke kolonije na Balkanu u Sićevu.

Kao bolničarka, učestvovala je u balkanskim ratovima i Prvom svjetskom ratu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: