Otvorena izložba “Na temeljima Srpske čitaonice”

Povodom 150 godina od osnivanja Srpske čitaonice u Banjaluci, danas je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske (NUB RS), Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, svečano otvorio izložbu “Na temeljima Srpske čitaonice” autora Vanje Šmulje i Spomenke Kuzmanović.

Naime, na temeljima Srpske čitaonice koja je imala zadatak “da diže i razvija društvenost, čovječnost i obrazovanost” izrasla je i narodna, javna, univerzitetska i naposljetku nacionalna ustanova kulture. Stoga je izložbom obuhvaćen istorijat NUB RS, čija je prethodnica upravo ova čitaonica osnovana 1868. godine.

“Izložbom smo pokušali obilježiti razvoj ustanove, od srpske čitaonice do virtuelne biblioteke danas. Izložba je koncipirana tako da govori o funkcijama koje je biblioteka dobijala i kako se razvijala. Pored fotografija i dokumenata koje možete vidjeti, izložbu cini vrijedan materijal sakupljen tokom istraživanja u razlicitim institucijama”, kazala je Vanja Šmulja, koautorka izložbe, dodajući da je zbog nepovoljnih istorijskih prilika, nažalost, veoma mali broj knjiga iz Srpske čitaonice sačuvan do danas.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI