Otvaranje izložbe beogradskih umjetnika “4/PROSTOR 5”

U Velikom izložbenom salonu Banskog dvora 30. septembra (ponedjeljak) u 20 časova biće otvorena izložba “4/PROSTOR 5” beogradskih umjetnika Srđana Apostolovića, Zdravka Joksimovića, Dobrivoja Krgovića i Dušana Petrovića.

 

“Umetnici Srđan Apostolović, Zdravko Joksimović, Dobrivoje Krgović i Dušan Petrović okupili su se krajem ’80 godina XX veka u okviru Likovne radionice galerije SKC-a u Beogradu, u čijoj organizaciji ostvaruju i svoje prve samostalne izložbe. Poredeći njihove domete sa Novom britanskom skulpturom, likovna kritika daje im naziv pod kojim su do dan danas poznati u stručnoj literaturi – Nova beogradska skulptura. Do polovine ’90 godina, SKC im omogućuje niz zajedničkih izložbi u okviru tadašnje države (Beograd, Zagreb, Dubrovnik, Sarajevo), ali i u inostranstvu (Pariz, Strazbur, Bari, Lisabon, Budimpešta), što svedoči o neverovatnom uspehu i umetničkom zamahu ovih, tada mladih, umetnika, uspehu koji prekida rat i sveopšta kriza ’90 godina.

Iako tokom druge polovine ’90 godina svaki od njih kreće svojim umetničkim putem, oni ne prestaju da se intenzivno druže i sarađuju na različitim projektima. Prva zajednička izložba, koja je posle skoro dve decenije pauze u zajedničkim izlaganjima organizovana 2011. godine u Kući legata u Beogradu, imala je snažan odjek i kod publike i kod likovne kritike. Sledeću, takođe izuzetno uspešnu zajedničku izložbu umetnici organizuju u magacinu Macura u Novim Banovcima 2015. godine, da bi 2018/19. godine odlučili da se novim izložbama, u okviru kojih izlažu svoje recentne radove, predstave i publici u regionu.

Njihov umetnički izraz povezuje isti odnos prema vrhunskoj estetizaciji forme i poštovanju prirode materijala, sklonost ka preformulaciji i rekontekstualizaciji, kao i naglašen intelektualni pristup pri stvaranju umetničkog dela. Ipak, svaki od ove četvorice umetnika je izraziti individualista, snažna kreativna ličnost karakterističnog umetničkog senzibiliteta. Njihove zajedničke izložbe predstavljaju retku priliku da na istom mestu, jedne uz druge, vidimo radove ovih umetnika i na taj način ispravnije percepcipiramo njihovihe međusobne uticaje koji često ostanu nedovoljno vidljivi, neiščitani negde u dubljim slojevima umetničkog dela. Pitanje uočavanja, definisanja i konsekvenci međusobnih umetničkih uticaja biće i okosnica kritičkog prikaza njihove izložbe 4/prostor 5 u Banskom dvoru u Banja Luci. Srđan Apostolović, Zdravko Joksimović, Dobrivoje Krgović i Dušan Petrović pripadaju najznačajnijim umetnicima današnjice čije stvaralaštvo ima izuzetan uticaj na razvoj savremene umetničke scene”.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI