Onlajn koncert čuvenog Henšel kvarteta iz Njemačke

Sa željom da nastavi kvalitetnu komunikaciju sa svojom publikom i za vrijeme trajanja vanrednih mjera u vezi sa suzbijanjem širenja virusa korona, Banski dvor započeo je seriju onlajn emitovanja koncerata značajnih domaćih, regionalnih i svjetskih umjetnika koji su u proteklom periodu nastupili u festivalskim i drugim programima naše ustanove.

Poslije onlajn emitovanja koncerta koncerta Mješoviog hora „Kastratonika“ iz Banjaluke, publika će biti u prilici da uživa u koncertu jednog od najboljih svjetskih gudačkih kvarteta HENSCHEL QUARTETTA iz Njemačke. Njihov nastup koji je oduševio posjetioce na prošlogodišnjem Internacionalnom festivalu muzike JESENjA SONATA biće prikazan u utorak 09. juna 2020. godine s početkom u 20:00 časova, na YouTube kanalu Banskog dvora.

-Sa posebnim ponosom želimo najaviti premijerno emitovanje koncerta jednog od najboljih gudačkih kvarteta današnjice koji je na veličanstven način otvorio prošlogodišnji 2. Internacionalni muzički festival JESENjA SONATA. Imajući u vidu veliko interesovanje publike za ovaj koncert ovo je ujedno i prilika da svi oni koji nisu uspjeli doći do festivalske ulaznice pogledaju nastup ovog renomiranog njemačkog sastava -rekao je direktor „Banskog dvora – Kulturnog centra“

I ovim koncertom Banski dvor nastavlja seriju emitovanja koncerata značajnih domaćih, regionalnih i svjetskih umjetnika koji su u proteklom periodu nastupili u festivalskim i drugim programima naše ustanove.

Svi koncerti iz ove serije su snimljeni u skladu sa najvišim televizijskim normama, u sistemu više kamera i HD rezoluciji, nakon čega je realizovana posebna audio i video postprodukcija.

Biografija:
Ovaj etablirani gudački sastav trenutno čine Krištof Henšel (Christoph Henschel, prva violina), Evgenija Epštajn (Evgenia Epshtein, druga violina), Monika Henšel (Monika Henschel, viola) i Matijas Bajer Karlšoj (Matthias Beyer- Karlshøj, violončelo). Prošle godine kvartet je proslavio jubilej – 25 godina postojanja. U svojoj bogatoj karijeri sastav je osvojio brojne nagrade na prestižnim međunarodnim takmičenjima u Evijanu, Banfu, Salzburgu, kao i prvu nagradu i zlatnu medalju na čuvenom Međunarodnom takmičenju kamerne muzike u Osaki. Uspješni debiji u svjetskim muzičkim prestonicama, uključujući hvaljeni BBC-jev prenos uživo, kada su nastupili kao zamjena za gudački kvartet Juilliard String Quartet, odveli su ih u sam vrh međunarodne kamerne muzike. Henšel kvartet nastupao je na službenoj svečanosti otvaranja Biblioteke Anna–Amalia u Veimaru (UNESKO-ve svjetske baštine), te u Briselu kao ambasador kulture Savezne Republike Njemačke. Pored bogate koncertne aktivnosti, članovi Henšel kvartet se u kontinuitetu bave pedagoškim radom, držeći predavanja u obrazovnim institucijama svjetske klase, od Univerziteta Iale u SAD-u, do Kraljevskog Sjevernog muzičkog koledža u Engleskoj i Univerziteta Melbourn u Australiji.

Sva koncertna emitovanja će se moći pogledati na zvaničnom YouTube kanalu Banskog dvora: https://www.youtube.com/watch?v=lPcQRfhzpu0

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: